Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Lhát se nevyplácí

Oznámil fingovanou loupež 

     Že lhát se nevyplácí, se na vlastní kůži přesvědčil devětadvacetiletý řidič kamionu. V září loňského roku oznámil na Dálničním oddělení v Bernarticích loupežné přepadení. Kriminalistům uvedl, že při bezpečnostní přestávce na parkovišti u čerpací benzinové stanice na 58 kilometru dálnice D-1 ve směru na Prahu po něm požadovali tři jemu neznámí muži motorovou naftu z nádrže jeho kamionu. Když jim ji odmítl vydat, tak jeden z nich k němu přistoupil, vyhrnul si tričko a ukázal nůž, který měl za pasem a opakovaně po něm požadoval vydání nafty. Další dva muži pak z nádrže kamionu odčerpali do plastových barelů pomocí hadice dvě stě litrů nafty v hodnotě šest a půl tisíce korun a z místa poté odjeli přesně nezjištěnou dodávkou. Poškozený celý případ policistům podrobně popsal a uvedl i popis neznámých pachatelů.

     Kriminalisté po několika měsících prošetřování případu pojali podezření, že se nestal tak, jak poškozený vypověděl. Protože proti řidiči neměli dost důkazů, aby proti němu mohli zahájit trestní stíhání, případ nakonec v březnu letošního roku odložili. To ale nezměnilo nic na tom, že na něm dál pracovali a zjistili další důležité informace. Na jejich základě pak řidiče kamionu o dva měsíce později vyslechli znovu. Muž nakonec pod tíhou důkazů přiznal, že si loupež vymyslel. V uvedený den sice na benzinovém čerpadle byl, ale k žádné loupeži nedošlo. S neznámým mužem se dobrovolně dohodl na prodeji čtyřiceti litrů motorové nafty z nádrže vozidla, za kterou dostal pět set korun. Teprve později si uvědomil, že množství, které mu v nádrži zbylo, nestačí až na cestu na Slovensko, kam směřoval. Rozhodl se proto, že celou věc oznámí na policii s tím, že byl pod pohrůžkou zbraně donucen naftu vydat.

     I když ho policisté v den oznámení loupeže před výslechem řádně poučili o jeho právech a zejména pak o jeho povinnostech, přesto před policejním orgánem v přípravném trestním řízení uvedl do protokolu nepravdivou výpověď. Policejní komisař mu proto ve zkráceném přípravném řízení sdělil podezření ze spáchání trestného činu křivé výpovědi. Stíhán je na svobodě.

 

 

vytisknout  e-mailem