Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

LIBERECKO - Kriminalisté dopadli zloděje kol

LIBEREC, HODKOVICE NAD MOHELKOU - Od poloviny listopadu loňského roku kradl 38letý muž na Liberecku jízdní kola, které následně prodával.  

Ve vězení si odpykával trest za majetkovou trestnou činnost a v únoru loňského roku byl podmíněně z výkonu trestu odnětí svobody propuštěn. Trest za mřížemi však na 38letého muže z Liberecka neměl zřejmě žádný výchovný účinek. Od poloviny měsíce listopadu kradl na Liberecku jízdní kola. Dvou krádeží se dopustil v obci Hodkovice nad Mohelkou a čtyři krádeže spáchal v samotném krajském městě Liberci.

Jízdní kola kradl převážně ze sklepů panelových domů, či chodeb. Do panelových domů se dostával odemčenými vchodovými dveřmi nebo využíval chvíle, kdy nájemníci domu vstupovali či vycházeli z domu a tak měl vstup do domu volný. Muž tak z místa krádeže pokaždé odjížděl na jiném jízdním kole. V případě krádeží v Hodkovicích, vážil na kole cestu do Liberce. Odcizená kola následně prodával, avšak kriminalistům se ani jedno z odcizených jízdních kol nepodařilo do současné doby zajistit. Svým jednáním způsobil majitelům škodu za téměř 95 tisíc korun. Ke svým krádežím si vybral v Hodkovicích panelové sídliště Podlesí a v případě Liberce kradl v ulici Mlýnská, Kosmonautů, Krkonošská a v ulici Skokanská. V posledním případě se muž 24. ledna letošního roku pokusil vniknout do řadového domu ve Stráži nad Nisou. V ulici Dolní Řadová vypáčil vstupní dveře do domu a z jejich vnitřní strany odcizil  klíč a z místa následně utekl.

Kriminalistům se muže podařilo dopadnout zejména na základě výborné osobní  a místní znalosti. V uplynulých dnech kriminalisté proti muži zahájili trestní stíhání z přečinu krádeže, které probíhá v současné době na svobodě.

Vzhledem k tomu, že muž páchal obdobnou majetkovou trestnou činnost již v minulosti a byl za ni podmínečně propuštěn z výkonu trestu odnětí svobody, hrozí mu nyní až pětiletý trest vězení. Na výši trestu má vliv i nemalá škoda, kterou muž svým jednáním napáchal.

 

Během uplynulého týdne byli v objasňování krádeží kol úspěšní i policisté z Obvodního oddělení Liberec - Vratislavice. Ti ve zkráceném přípravném trestním řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 24letému muži z Mladoboleslavska. Muž se během měsíce května loňského roku dopustil v Liberci 5, ulici Dvorská krádeže jízdního horského kola v hodnotě bezmála 10 tisíc korun. Jízdní kolo odcizil ze společných prostor kolárny. Společně s kolem odcizil i speciální vidlici. V tomto případě jízdní kolo neprodal, ale dal jej do užívání svému otci. Za krádež hrozí muži z Mladoboleslavska až dvouletý trest odnětí svobody.

 

por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
tisková mluvčí ÚO Liberec
tel. 974 466 207, 725/900210
3. února 2014

vytisknout  e-mailem