Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Vykradl byt za přítomnosti majitele

LIBEREC - Policisté řeší hned několik vloupání do bytů nebo rodinných domů. Zloději berou elektroniku i peníze. 

Policisté na Liberecku řeši hned několik případů vloupání do bytů nebo rodinných domů. V některých případech jsou pachatelé tak otrlí, že byt vykradou i za přítomnosti jeho majitele.

Podobně nepříjemnou zkušenost má i 69letý muž z Liberce. Do jeho rodinného domu se zloděj vloupal v době, kdy byl doma a spal. Spát šel muž kolem půlnoci a když se kolem půl páté ráno vzbudil, zjistil, že jsou otevřené dveře na terasu a okno ze zahrady. Než šel spát, měl okno otevřené pouze na větračku.O tom, že se v bytě někdo pohyboval, svědčily i otevřené zásuvky a skříně. Později poškozený ještě zjistil, že se zloděj do jeho bytu dostal po jeho vlastním žebříku, který měl uložený na zahradě. Muž přišel o peněženky, své i manželky, digitální fotoaparát, náramkové hodinky a další věci za bezmála dvacet osm tisíc korun.

K dalšímu vloupání do bytu došlo v ulici Baarova v Liberci. Majitel přízemního bytu odešel před sedmou hodinou večer s kamarádem do restaurace a nechal otevřené okno na tzv. větračku. Když se muži před půlnocí vrátili domů, nebyla na stole peněženka a mobilní telefon, klíče od auta byly pohozené na zemi. Jak poškozený uvedl, zřejmě zloděje svým příchodem domů vyrušili. Škoda, kterou zloděj způsobil, jsou necelé dva tisíce korun. Muž bude mít ale o to více starostí se zařizováním různých dokladů, jak osobních, tak od motocyklu, ale i s blokací a zřizováním nových platebních karet.

Vykraden byl v tomto týdnu i rodinný dům v Jabloňové ulici ve Starých Pavlovicích. I v tomto případě byly jeho obyvatelé doma a spali. A to jak v přízemí, tak i v prvním patře domu. Když se muž, který spal v prvním patře, kolem půl šesté ráno vzbudil, viděl kolem otevřené skříně a rozházené věci. Ten samý obrázek se mu naskytl i v přízemí. A bohužel i v tomto případě využil zloděj žebříku, který měl muž na zahradě. Z bytu si zloděj odnesl plazmovou televizi za osmnáct tisíc korun a peněženku.

Všemi těmito případy se zabývají policisté z Obvodního oddělení centrum. A všechny případy mají společné to, jakým způsobem se zloděj do bytů či rodinných domů dostal a čeho využil. V důsledku horkých dní využívali zloději pootevřená okna na tzv. větračku a rovněž i žebříky majitelů domů. Zda se jednalo o více pachatelů ukáže až další vyšetřování, které nyní policisté velice intenzívně provádějí. Pachatelům hrozí v případě dopadení obvinění z krádeže a porušování domovní svobody a před soudem až dvouleté tresty.

 

mjr. Bc. Vlasta Suchánková
mluvčí KŘP Libereckého kraje
21. 6. 2013

 

vytisknout  e-mailem