Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Vyhrožoval bombou v panelových domech. Policisté už ho mají.

JABLONECKO - Mladíkovi, který anonymně volal na linku 112 o uložených bombách na panelových domech v Tanvaldě - Českém Šumburku, policisté sdělili podezření ze spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy. 

Ve středu 12. srpna policisté z Obvodního oddělení v Tanvaldě ve zkráceném přípravném řízení sdělili 20letému mladíkovi z Tanvaldu podezření ze spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy, kterého se dopustil v neděli 9. srpna letošního roku.
 
V tento den podezřelý dvakrát zavolal na linku tísňového volání 112, kdy operátorce sdělil, že na všech panelákách v Tanvaldě – Českém Šumburku jsou bomby. Poprvé volal ve 22.46 hodin a podruhé za hodinu ve 23.45 hodin. Na základě těchto oznámení, která byla ihned předána na Integrované operační středisko Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, vyjely do uvedené oblasti policejní hlídky, aby událost prověřily. Na místo přijeli policisté z obvodních oddělení v Tanvaldě a ve Smržovce, kriminalista, kriminalistický technik a dva psovodi se služebními psi, z nichž jeden byl specialista na vyhledávání výbušnin. Tito všichni provedli kontrolu a prohlídku šesti panelových budov s celkem osmi vchody. Dále policisté pátrali po možném anonymním volajícím v bezprostředním i širším okolí uvedeného sídliště. Provedenými úkony nebyla v objektech panelových domů, na nich ani v jejich blízkosti nalezena žádná výbušnina. Policisté v noci krátce před druhou hodinou na místě kontroly ukončili, zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy a začali po pachateli tohoto skutku intenzivně pátrat.
 
Na základě provedeného šetření se policistům podařilo ustanovit osobu pachatele velmi rychle a již tři dny po anonymním telefonátu na linku 112 konkrétní osobě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání uvedeného trestného činu. Podezřelému nyní za jeho spáchání hrozí trest odnětí svobody až na tři roky. Motiv jeho jednání je nyní předmětem šetření.
 
V souvislosti s tímto případem připomínáme, že jablonečtí policisté byli na konci loňského roku také úspěšní při dopadení tří pachatelů stejného trestného činu, kterého se tehdy dopustili ve spolupachatelství. Varujeme tedy před zneužíváním linek tísňových volání tímto způsobem. Policisté nikdy nemohou žádné takové oznámení podcenit, a proto jsou do jejich prověřování zapojeni maximální síly a prostředky nejen ze strany Policie České republiky, ale také z ostatních složek Integrovaného záchranného systému. Je třeba si uvědomit, že v těchto případech může nastat situace, kdy jednu z těchto složek bude potřebovat člověk, který je ve skutečném ohrožení života a kvůli takovému anonymnímu oznámení o fiktivním uložení výbušniny se k němu pomoc dostane později, než by měla…
 
 
14. 8. 2015
nprap. Dagmar Sochorová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí
 
 

vytisknout  e-mailem