Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Nejlepší je fungující lednice

ČESKOLIPSKO - Policisté z obvodního oddělení v Novém Boru řeší případ neoprávněného odběru elektrické energie. 

Již dva roky se potýkali nájemníci bytového domu na Novoborsku s tím, že platili vyšší částky za odběr elektřiny, než skutečně spotřebovali. Překvapivým zjištěním odhalili příčinu.

Za elektroměrem rozvodné skříně ve společných prostorách domu objevili svorkovnici a od ní vedoucí kabel do suterénu domu. Pro podezření na „černý odběr“ informovali nájemníci domu policisty z místního obvodního oddělení. Ti v průběhu vyšetřování zjistili majitele sklepních prostor, do kterých kabel vedl. Jednalo se o 31letého muže. Ten si ve sklepě napojil „prodlužovák“ na kabel z rozvodné skříně a vedl jej až ke své pergole venku u domu. Zřejmě proto, aby měl dostatečný přísun chlazených nápojů v letních vedrech. Spotřebičem, který „vysával“ cizí elektřinu, se tak stala lednička.

Policisté v průběhu vyšetřování případu přibrali znalce v oboru energetika. Posudkem a odečty byly zjištěny zajímavé údaje o neoprávněném odběru. Jednalo se téměř o 5tisíc kWh, což odpovídá asi dvěma letům, po které k „černému odběru“ docházelo. Škoda, kterou 31letý muž způsobil tím, že odčerpával neoprávněně elektrickou energii, dosáhla částky 25tisíc korun.

Policisté mladému muži ve zkráceném přípravném trestním řízení sdělili podezření pro přečin krádeže, za který mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

17.3. 2017
nprap. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem