Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Liberečtí kriminalisté objasnili sérii vloupání do firem a rodinných domů

LIBERECKÝ KRAJ - Libereckým kriminalistům se podařilo objasnit sérii vloupání do firem a rodinných domů na Liberecku i Jablonecku. Krádeže má na svědomí 30letý muž z Frýdlantska, který během posledního půl roku vnikl do 27 objektů. V současné době je muž ve vazbě. 

Vynikající práci odvedli liberečtí kriminalisté. Těm se podařilo v těchto dnech objasnit sérii vloupání do různých firem a rodinných domů na Liberecku a Jablonecku. Operativním šetřením se kriminalistům podařilo zjistit, že pachatelem krádeží je 30letý muž z Frýdlantska, který se během posledního půl roku vloupal celkem do 27 objektů a napáchal tak škody za téměř 900 tisíc korun.  Na objasnění série případů se podíleli i policisté  z Obvodního oddělení Jablonec nad Nisou - Mšeno.

Ke svým krádežím si převážně vybíral rodinné domy, kterých stihl navštívit jako nezvaný host celkem devět. Ve dvou případech vnikl do rekreační chaty, jednou v Nové Vsi na Liberecku a podruhé na Jablonecku v Loučné nad Nisou. Dále má muž na svědomí vloupání do pěti firem, tří libereckých restaurací - v Liberci "U Piráta", do restaurace "Rybářská bašta" a "Pizzerie Ponte". Mezi objasněné případy patří i dvakrát vloupání do prodejního stánku "Pekařství Šumava" jednou ve Frýdlantě, ale také v jednom případě i v Liberci na ulici Jablonecká. V měsíci březnu se muž vloupal i do Mateřské školy v Chrastavě, v ulici Nádražní. Krádeží se muž dopouštěl od listopadu loňského roku, kdy počátkem prosince vnikl i do Domova mládeže v Liberci, v ulici Horská. Počátkem letošního roku se dopustil krádeže na pokoji ubytovací buňky SOU Nábytkářského v Liberci, v ulici Horská. Bez povšimnutí nenechal i prodejny dvou čerpacích stanic v Chrastavě, a to Benzina a Eurooil. V případě čerpací stanice Eurooil však nebyl příliš úspěšný, neboť se mu do prodejny vniknout nepodařilo. Neúspěch sklidil i v případě vloupání do garáže u rodinného domu v Mnišku, v ulici K Batimě, kde byl vyrušen a z místa utekl, aniž by stihl něco odcizit.

Z objektů, do kterých se muž vloupal, si zpravidla odnášel peníze v různých měnách, stravenky, platební karty, elektroniku, elektrické i ruční nářadí, zahradní techniku, mobilní telefony, fotoaparáty, šperky, hodinky, notebooky, klíče od osobních vozidel, nádobí, ale i oblečení, potraviny, cigarety, doutníky a alkoholické i nealkoholické nápoje. V jednom případě odcizil dokonce i srnčí a telecí kůži a byčí lebky s rohy. Muž si v napadený objektech vyloženě bral, co mu přišlo pod ruku a co se mu hodilo. Odcizené věci byly velice rozmanité. Odcizil i například takovou věc jako je emulze na prokrvení svalů nebo dva obrazy, práškový hasicí přístroj, průtokový ohřívač vody, ale i elektronický neviditelný plot. V jednom případě si odnesl i sud piva. Tam, kde nic nestačil odcizit, alespoň napáchal škody na poškozeném zařízení.

Kriminalisté v těchto dnech zahájili proti 30letému muži trestní stíhání pro přečiny "Krádeže", "Poškození cizí věci" a "Porušování domovní svobody". Vzhledem k tomu, že obviněný muž je v současné době umístěn ve Vazební věznici Liberec pro jinou trestnou činnost, předali mu kriminalisté usnesení o sdělení obvinění právě tam. Nyní bude vyčkávat, jak vysoký trest mu soud za jeho hojnou trestnou činnost uloží. Soud ho může v tomto případě poslat do vězení až na osm let.  

por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
tisková mluvčí ÚO Liberec
tel. 974 466 207, 725/900210
11. listopadu 2013

vytisknout  e-mailem