Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Liberečtí kriminalisté zadrželi distributory drog

LIBERECKO - Sedmatřicetiletý muž a dvaatřicetiletá žena zprostředkovávali prodej pervitinu pro další drobné dealery či koncové uživatele této drogy na Liberecku.  

Liberečtí kriminalisté z detašovaného pracoviště ve Frýdlantu  dopadli na konci letošního června další distributory pervitinu. Případ má částečně návaznost na odhalenou "velkovýrobnu" pervitinu na Bulovce na Frýdlantsku na konci loňského roku. V těchto dnech zahájili  kriminalisté trestní stíhání 37letého muže z Liberecka pro zločin nedovelená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a zároveň trestní stíhání 32leté ženy.

Muž od května roku 2012 do června tohoto roku po telefonické domluvě zprostředkovával a za finanční úplatu poskytoval k aplikaci psychotropní látku metamfetamin zvaný pervitin dalším drobným dealerům nebo koncovým uživatelům této drogy na Liberecku. Za tuto trestnou činnost byl již v roce 2009 odsouzen Okresním soudem v Liberci k trestu odnětí svobody v trvání 3 let, kdy se v první čtvrtině roku 2012 vrátil z výkonu trestu odnětí svobody. Jen co  opustil zdi věznice, pokračoval v této činnosti dál. Kromě uvedeného trestu má na svém kontě dalších 11 trestů, z nichž převážná část byla nepodmíněná a za mřížemi tak muž strávil již celkem několik let.

Kriminalilsté zadrželi 37letého muže koncem června 2015 v odpoledních hodinách v Mníšku u Liberce. Na zadržení se podílely i další útvary - oddělení hlídkové služby, dopravní policisté, policisté z obvodních oddělení ve Frýdlantu a v Novém Městě pod Smrkem, kriminalističtí technici a liberečtí kriminalisté. Vozidlo Ford Fiesta, ve kterém muž cestoval ještě ve společnosti 24letého řidiče a 21leté spolujezdkyně, se pohybovalo po kruhovém objezdu v Mníšku a pokračovalo dále na Frýdlant.  Zadržení proběhlo velice rychle, osoby se nebránily a nekladly aktivní odpor.

zadržení Mníšek
Všechny osoby zbytek dne strávily v policejní cele.  Na žádost policistů bylo kontrolované vozidlo zajištěno a odtaženo na smluvní parkoviště odtahové služby, z důvodu provedení jeho prohlídky. Prohlídkou vozidla byl nalezen v jeho  zadní části ve stropním polstrování uzavíratelný sáček s obsahem bílé krystalické látky o váze 10 g.6

U řidiče policisté provedli opakovanou zkoušku na přítomnost omamných a psychotropních látek testem DrugWipe s pozitivním výsledkem na pervitin. Dále se podrobil lékařskému vyšetření spojeného s odběrem krve. V případě řidiče kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Spolujezdkyni po provedených úkonech trestního řízení propustili na svobodu.

Distribucí si 37letý muž zajišťoval finanční prostředky pro své základní životní potřeby a také na nákup nového materiálu. Sám muž je pravidelným uživatelem pervitinu. V současné době je bez pracovního poměru, veden na úřadu práce a finanční prostředky si obstarává převážně brigádní činností.

V uvedené době zprostředkoval prodej více jak 120 g pervitinu za více jak 200 tisíc korun. Za gram pervitinu si v průměru účtoval okolo 2 tisíc korun.

Vyšetřovatel podal návrh na vzetí muže do vazby, neboť by hrozilo, že by v trestné činnosti mohl pokračovat, působit  na dosud nevyslechnuté svědky nebo spoluobviněné, mohl by utéct či se skrývat a vyhýbat se tak trestnímu stíhání. Soudce tento návrh akceptoval a muž tak skončil za mřížemi vazební věznice. 

Spolu s tímto mužem byla obviněna ještě jedna žena ve věku 32let pocházející rovněž z Liberecka. Proti této ženě kriminalisté zahájili trestní stíhání pro přečin nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Žena od srpna do konce října roku 2014 na Liberecku zprostředkovala po telefonické domluvě a za peníze k aplikaci psychotropní látku pervitin dalším dealerům nebo koncovým uživatelům této drogy v množství okolo 1,2 g za částku 3 tisíce korun.  Žena, která je v této době na rodičovské dovolené, užívá pravidelně pervitin po dobu již 7 let.

U obou obviněných provedli kriminalisté na základě soudního příkazu domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor, při kterých nalezli věci důležité pro trestní řízení  - pomůcky sloužící k aplikaci, či distribuci drog a také narkosáčky s bílou krystalickou látkou. Mezi pomůckami byly například dvě váhy, inejkční stříkačky, brčka k aplikaci drogy, apod.

1

Oběma obviněným hrozí nyní vysoké tresty, ženě trest odnětí svobody na jeden rok až pět let a muži trest odnětí svobody na dvě léta až deset let. V případě 37letého distributora není tato kvalifikace ještě konečná, s největší pravděpodobností dojde k rozšíření trestního stíhání, a to s ohledem na již zadokumentované zprostředkované množství drogy a rozšíření počtu odběratelů.


8.7.2015
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

 

vytisknout  e-mailem