Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Liberečtí policejní psovodi byli úspěšní v Krajském přeboru psovodů a služebních psů

ČERNOUSY - Ve dnech 20.10. - 23.10.2013 se v objektu oddělení specializovaných kynologických činností v Černousích konal IV. ročník Krajského přeboru psovodů a služebních psů. Liberečtí psovodi odvedli velmi pěkný výkon. 

Ve dnech 20. - 23. října 2013 se v objektu oddělení specializovaných kynologicých činností v Černousích konal IV. ročník Krajského přeboru psovodů a služebních psů Krajského ředitelství policie Libereckého kraje ve všestranném použití služebních psů. Všechny přítomné na slavnostním nástupu přivítal vedoucí kynologů Libereckého kraje mjr. Mgr. Aleš Jehlička a hlavní rozhodčí a zároveň jeden z tvůrců nového zkušebního řádu kpt. Ing. Ladislav Makeš, který všechny poučil o novém bodovém hodnocení.

Specifikem letošních přeborů bylo postupné zavedení nového zkušebního řádu, v jehož realizaci se stali pomyslnými průkopníky právě psovodi a psi Policie ČR Libereckého kraje.

Policie využívá k výkonu služby služební psy pro speciální úkony a služební psy pro tzv. klasické využití. Psi specialisté jsou určeni především k vyhledávání narkotik, výbušnin, akcelerantů hoření, zbraní, ztotožňování pachů a vyhledávání lidského cadaveru (lidských ostatků). Služební psi na tzv. klasiku se rozdělují do kategorií hlídkových a pátracích. Nový zkušební řád tyto kategorie spojuje a následně využívá jejich dovednost pro větší praktické použití k výkonu služby.

Veškeré modelové situace byly nastaveny do podmínek, s kterými se policisté mohou při výkonu služby setkat. Rychlost vyhodnotit stávající situace psovodem a okamžitá reakce služebního psa byla ve většině případů rozhodující pro zdárné zvládnutí stanoveného úkolu.

S pachovými pracemi si nejlépe poradil pes Ramses s psovodem prap. Liborem Valečkem. Služební pes s nejrazantnějším obranným zákrokem byl vyhodnocen služební pes Bony pprap. Bc. Romany Svobodové.

Závěrem bychom chtěli poděkovat starostům přilehlých obcí, na jejichž katastru se přeboru konaly a kteří byli zároveň přítomni i závěrečnému ceremoniálu. Poděkování patří také sponzorům soutěže.

 

Výsledková listina:

1. prap. Libor Valečko, sl. pes  Ramses, SZKČ Semily
2. pprap. Lubomír Mlejnek, sl. pes Hil, SZKČ Jablonec nad Nisou
3. pprap. Bc. Romana Svobodová, sl. pes Bony, SZKČ Liberec

Družstva:

1. SZKČ Semily
2. SZKČ Liberec
3. SZKČ Česká Lípa

 

 

por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
tisková mluvčí ÚO Liberec
tel. 974 466 207, 725/900210
20. listopadu 2013

 

 

Odkazy do noveho okna

Krajský přebor psovodů 2

Krajský přebor psovodů 2 

Detailní náhled

Krajský přebor psovodů 4

Krajský přebor psovodů 4 

Detailní náhled

Krajský přebor psovodů1

Krajský přebor psovodů1 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem