Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Lichvář

ÚO Bruntál - zadržení a obvinění muže z lichvy a jiné trestné činnosti 

 
Lichva a jiná trestná činnost – zadržení podezřelého a jeho následné obvinění
lichvaweb.JPG
Policejní akce byla úspěšná.
V úterý 15.11.2011 začala probíhat v ranních hodinách v Bruntále na ulici Dlouhá policejní akce pod názvem „Miluna“, při které jsme zadrželi v jednom z bytů činžovních domů 44letého místního muže. Ten byl podezřelý pro různorodou trestnou činnost a to jak majetkového, tak násilného charakteru, kterou měl páchat v Bruntále. Provedli jsme domovní prohlídku, při které byly nalezeny věci dokazující jeho trestnou činnost. Podezřelý byl umístěn do policejní cely a po celý úterní den probíhaly další procesní úkony a šetření k této trestné činnosti. Ve středu 16.11.2011 zahájil policejní komisař jeho trestní stíhání pro trestné činy úvěrový podvodu spáchaného formou organizátorství, vydírání, lichvy, porušování domovní svobody a ublížení na zdraví ve stádiu pokusu. Je mu kladeno za vinu, že měl využít tíživých finančních situací nejméně tří poškozených. Jednomu z nich měl poskytnout nepravdivé potvrzení o zaměstnání, které poškozený předložil několikrát k žádosti o úvěr na různé zboží v hodnotě čtvrt milionu. Úvěry mu byly schváleny. Takto získané zboží však neužíval poškozený, ale toto měl následně předat obviněnému. Některým poškozeným měl obviněný půjčovat peníze na vysoké úroky, které dosahovaly 50% i více. Potvrzení o půjčení peněz a jejich vrácení měl vyžadovat v některých případech za užití násilí. Posledního skutku se měl dopustit v sobotu 12.11.2011, kdy měl nejméně s jednou další osobou v bytě na ulici Dlouhá napadnout bezdůvodně jednoho z nájemníků. Trestní stíhání obviněného, kterému hrozí za výše uvedenou trestnou činnost trest odnětí svobody až do výše osmi let, je vedeno vazebně.
V souvislosti s tímto případem nevylučujeme, že poškozených je více, a proto žádáme, aby se přihlásili na kterékoli obvodní oddělení, linku 158 či přímo bruntálským kriminalistům na tel. 974 731 333 nebo 974 731 324.
Obviněný muž je také současně podezřelý z nelegálního odběru elektrické energie. Toto protiprávní jednání bylo zjištěno právě při jeho zadržení. V souvislosti s touto policejní akcí jsme pátrali po hledaných osobách a provedli jsme i kontrolu městských bytů. Zejména jejich nelegální obsazování a také neoprávněné odběry elektrické energie. Této akce se zúčastnilo několik desítek policistů, ať již z kriminální služby, pořádkové a dopravní policie, krajští policejní psovodi, speciální pořádková jednotka a pracovníci města, hospodářské správy a ČEZu. Zadrželi jsme 18letého muže, na kterého byl vydán souhlas k zadržení. Zjistili jsme, že ve dvou ze čtyř desítek kontrolovaných bytů žijí jiní obyvatelé, než kteří jsou uvedeni v nájemních smlouvách. U dvou z bytů byl neoprávněný odběr elektrické energie.
neoprávněný odběr web.JPG
Akce byla koordinována s městem a na místě byl osobně starosta Bruntálu Ing. Petr Rys, MBA. „Takto komplexně pojatá a koordinovaná akce proběhla v areálu kasáren poprvé a byli bychom velmi rádi, kdybychom se mohli tímto směrem ubírat i nadále. Práce Policie ČR i součinnost a komunikace byly perfektní,“ konstatoval starosta města.
Nevylučujeme, že policejní akce obdobného charakteru se mohou v následujících období opakovat.      
 
 
Slíbil a vzal peníze za práci, kterou nedovedl
Bruntálští policisté přijali 16.11.2011 oznámení a prověřují podezření z podvodného jednání prozatím neznámého pachatele. Ten měl dne 8.9.2011 ve Světlé Hoře sepsat s poškozenou ní dohody o provedení práce, konkrétně výměnu střešního okna rodinného domu, přijal od poškozené zálohu ve výši 5 tisíc Kč. Zavázal se práci provést nejpozději do 16.9.2011, avšak do dnešních dní tak neučinil. Na telefonické a ani písemné urgence nereaguje.
 
Odcizené plynové láhve
V době od 15. do 16.11.2011 ve Světlé Hoře za prodejnou potravin vypáčil pachatel kovovou klec na uskladnění plynových láhví. Odcizil deset 2 kg a sedm 10 kg propanbutanových láhví. Svým jednáním způsobil škodu ve výši přes 10 tisíc Kč.
 
Pod vlivem alkoholu způsobil nehodu – zahájení trestního stíhání
Ve středu 16.11.2011 zahájil policejní komisař SKPV trestní stíhání 41letého muže pro přečin ohrožení pod vlivem návykové látky. Toho se měl dopustit tím, že dne 27.7.2011 v Rýmařově na ulici Národní měl nezvládnout vlivem podnapilosti rozjetí do mírného kopce. Začal s vozidlem Felicia couvat a narazil do vozidla Renault, které stálo za ním a řídila ho 35letá žena. Při dechové zkoušce policisté naměřili řidiči nejprve 1,67 a následně již 2,46 promile alkoholu. Ke zranění osob nedošlo. Při šetření policisté zjistili, že muž řídil pod vlivem alkoholu cca 1,5 km. Ke své trestné činnosti se muž doznal a uvedl, že před jízdou vypil 6 jedenácti stupňových piv a několik odlivek vodky. Při nehodě vznikla škoda ve výši 10 tisíc Kč.
 
Namrzlá vozovka
Mezi obcemi Rýmařov a Malá Štáhle došlo dne 17.11.2011 v 10,20 hodin k havárii vozidla Audi. 18letá dívka nepřizpůsobila rychlost jízdy stavu a povaze vozovky a v pravotočivé zatáčce na namrzlé vozovce dostala s audinou smyk. Ten nezvládla a vyjela za pravý okraj silnice, kde narazila do silničního příkopu. Následně se převrátila na střechu. Řidička utrpěla lehké zranění. Dechová zkouška byla s negativním výsledkem. Způsobená škoda činí 50 tisíc Kč.
 
Vloupání do rodinných domků
Policisté v Krnově šetří vloupání do čtyř rodinných domků. V době od 15. do 16.11.2011 se neznámý pachatel pokusil násilně vniknout přes balkonové dveře do čtyř rodinných domků v okolí Ježníku. Do jednoho se mu povedlo dostat a zde odcizil ledvinku s finanční hotovostí 2 tisíce Kč. Ledvinku následně odhodil u domu. Peníze si odnesl. Svým jednáním způsobil zejména škodu poškozením a to v celkové výši 27 tisíc Kč.
 
Vyloupal se do výherního automatu
Pár minut po činu zadrželi policisté 33letého pachatele, který se vloupal do výherního automatu v restauraci v Bruntále. K celé události mělo dojít několik málo minut po půlnoci dne 15.11.2011. Za plného provozu měl v zadní části podniku na ulici Cihelní pachatel poškodit dva výherní hrací automaty, protože z nich chtěl odcizit finanční hotovost. To se mu však nepovedlo, protože byl vyrušen a z místa utekl. Po pár minutách byl však zadržen a byl již bez bot. Na místě činu byl nasazen policejní psovod se služebním psem Gasem, který vypracoval stopu a v křoví, kousek za provozovnou, nalezl odhozené boty a šroubovák podezřelého muže. Podezřelému ještě ten den policisté sdělili podezření z přečinu pokusu krádeže. Svého protiprávního jednání se měl dopustit i přes skutečnost, že byl v minulosti za majetkovou trestnou činnost již odsouzen.  
 
                                                                                             
komisař por. Bc. Tušková P.
                                                                       

pisbr♦mvcr.cz

18.11.2011

vytisknout  e-mailem