Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Lidé jsou neponaučitelní

ÚSTÍ NAD LABEM - Krádež kabelek z nákupního vozíku a z nezajištěného vozidla.  

Lidé svým nezodpovědným chováním značně usnadňují práci zlodějům. O tom svědčí i následující dva případy okradených žen.
První případ šetří policisté ze Severní Terasy, na které se obrátila 51letá žena s tím, že jí někdo v nákupním centru odcizil z nákupního košíku koženou kabelku. Ženu tato nepozornost vyšla velmi draho, neboť v kabelce měla mimo jiné veškeré osobní doklady, peněženku s finanční hotovostí a několika platebními kartami, svazky klíčů, mobilní telefon a jiné věci. Neznámý pachatel tak ženě způsobil celkovou škodu za více jak 21 tisíc korun.   
Druhý případ šetří pro změnu policisté z centrálního obvodu. Těm nahlásila 53letá žena obdobný případ. Po nákupu v obchodním centru na Klíši odložila svou kabelku na sedadlo spolujezdce neuzamčeného a otevřeného vozidla. Začala nákup ukládat do zavazadlového prostoru a pak šla odvézt nákupní vozík. Této doby využil neznámý pachatel a kabelku z vozidla odcizil. Žena tak s kabelkou přišla o peneženku s několika tisíci korunami, veškeré osobní doklady, platební karty, mobilní telefon; to vše za bezmála 8 tisíc korun. 
A přitom stačilo tak málo, aby k těmto krádežím nedošlo: nespouštět svá zavazadla z dohledu a mít je raději neustále při sobě.

Zadržen krátce po krádeži vozidla
Policisté při běžné silniční kontrole zastavili na Střekově 19letého řidiče motorového vozidla značky Opel Vectra, neboť u vozidla chyběla jedna z registračních značek. Šetřením dále zjistili, že mladík nevlastní řidičský průkaz a že vozidlo před několika minutami odcizil ve Valtířově. Střekovští policisté proto mladíkovi ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu Neoprávněné užívání cizí věci, za což mu hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta nebo zákaz činnosti.

Bylo nebylo
Policisté občas šetří i případy různých krádeží, odcizení vozidel či přepadní, které se nikdy nestaly. Majitel vozidla například nahlásí, že mu někdo odcizil „jeho miláčka“. K tomuto závěru dojde jednoduše: vozidlo prostě nestojí na svém obvyklém místě. Policistům proto nahlásí, že mu vozidlo někdo odcizil. Ti poté celou věc zaprotokolují a vyhlásí po něm pátrání. Po několika hodinách či dnech se na policejní služebnu dostaví „poškozený“ a policistům sdělí, že ke krádeži auta vůbec nedošlo. Nevzpomněl si totiž, že vozidlo zaparkoval ve vedlejší ulici anebo že si ho půjčil syn či dcera. Dalším příkladem je případ „krádeže“, ke které mělo dojít před několika dny. Mladá žena přišla policistům nahlásit, že jí někdo nezjištěným způsobem vybral z bankomatu částku několik tisíc korun. Oznamovatelce totiž přišla informace banky formou SMS až tři dny po provedeném výběru a úplně na tento výběr, který sama provedla, zapomněla. Myslela si totiž mylně, že k výběru mělo dojít v den odeslání SMS. Policisté proto celý případ odložili.
 

Ústí nad Labem 25.06.2010

vytisknout  e-mailem