Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Loupež objasněná po 7 letech

V cele předběžného zadržení pražské policie skončil šestadvacetiletý muž z Prahy. Díky profilu DNA se kriminalistům podařilo objasnit případ sedm let starého loupežného přepadení, které skončilo smrtí poškozeného.  

21. srpna 2003, kolem 6 hodiny ráno, napadl tehdy 18letý mladík u hotelu v Praze 8, v Sokolovské ulici, taiwanského státního příslušníka, kterému odcizil fotoaparát. Po potyčce, jež se o fotoaparát strhla, zůstal na zemi ležet zraněný dvaašedesátiletý cizinec, ale pachatel z místa činu utekl. Těžce zraněný muž na následky zranění hlavy po čtyřech dnech v nemocnici zemřel. Nařízená soudní pitva prokázala, že příčinou úmrtí bylo zranění hlavy, které vzniklo prudkým pádem. Pachatel při útěku z místa loupeže po cestě zřejmě odhodil nebo ztratil stativ, na kterém policisté zajistili krevní stopu. Z ní stanovili genetici Kriminalistického ústavu Praha DNA profil osoby, který nepatřil oběti. S velkou pravděpodobností se jednalo o DNA profil pachatele, proto byl vložen do Národní databáze DNA (ND DNA) a porovnán s uloženými profily osob. V té době však nebyla zjištěna žádná shoda.
Pachatel se později dopustil další majetkové trestné činnosti, v rámci které mu byl odebrán bukální stěr. Jeho DNA profil byl vložen do ND DNA a porovnáním vyšla shoda s DNA profilem stopy zajištěné po loupežném přepadení v Praze v roce 2003. Tato nová skutečnost byla velice důležitým momentem pro pražské kriminalisty, kteří se případem začali opětovně zabývat.
12. 10. 2010 zadrželi muže, který sice nevěděl, že cizinec na následky zranění zemřel, ale k loupeži se doznal. V této chvíli je zahájeno trestní stíhání pro podezření ze spáchání trestného činu loupeže podle § 234/odst. 3) zák. č. 140/1961 sb. V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svody až na 15 let.
 
Národní databáze DNA obsahuje v současné době 77 000 genetických profilů, z toho je 64 000 DNA profilů osob obviněných a odsouzených a 13 000 DNA profilů stop z míst neobjasněných trestných činů. Veškeré DNA profily stop z míst neobjasněných trestných činů jsou uloženy v ND DNA a neustále porovnávány s nově vloženými DNA profily osob tak dlouho, než se podaří najít shodu, jako v tomto případě. Její přínos je, mimo jiné, v budoucí identifikaci pachatelů trestných činů, neboť je prokázáno, že některé osoby se opakovaně dopouštějí trestné činnosti. I po několika letech tak může být objasněn trestný čin, který by bez existence ND DNA mohl být promlčen.
 
mjr. Mgr. Ivana Ježková, 156. 10. 2010

vytisknout  e-mailem