Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Loupež si vymyslel

Muž o peníze nepřišel při přepadení, ale utratil je. 

Kopřivničtí kriminalisté v těchto dnech prošetřovali zvlášť závažný zločin loupeže, kterého se měli dopustit ve čtvrtek 25. února v době kolem čtvrté hodiny nad ránem v Kopřivnici poblíž ulice ČS. Armády dva neznámí pachatelé. Podle výpovědi poškozeného jej dva neznámí muži měli natlačit na zábradlí lávky, přičemž jej jeden držel, druhý pachatel prohledával a z kapsy kalhot mu odcizil finanční hotovost přes pět tisíc korun. Po loupeži měli oba lupiči utéct směrem na ulici Krátkou. V době, kdy poškozený policistům událost oznamoval, nadýchal dvě promile alkoholu.
Následně vyšlo najevo, že k žádnému přepadení nedošlo. Na základě šetření kriminalistů bylo zjištěno, že poškozený si celou věc vymyslel, jelikož finanční hotovosti utratil pro svoji potřebu, zejména pak za alkohol.  Případ byl proto odložen.


Stalo se …


Žena nemá peníze ani slíbený byt

Bílovečtí policisté se v těchto dnech zabývají podvodným jednáním neznámého pachatele, který na konci června minulého roku sepsal s mladou ženou z Novojičínska smlouvu o rezervaci nemovitosti. Mělo se jednat o přednostní právo ke koupi bytu ve Studénce. Pachatel vystupoval jako makléř jedné ostravské realitní společnosti. Žena následně makléři vyplatila požadovanou zálohu, kdy se jednalo řádově o desítky tisíc korun. Po dvou týdnech od sepsání smlouvy o rezervaci nemovitosti poškozená kontaktovala makléře s žádostí o sepsání kupní smlouvy k bytu. Ovšem jeho telefonní číslo bylo nedostupné a ve společnosti jí bylo sděleno, že tento makléř zde již nepracuje. Podezřelý do dnešního dne poškozenou nekontaktoval a finanční hotovost jí nevrátil.


Krádež baterie k semaforu

Neznámý pachatel v noci na 1. března letošního roku odcizil baterii ze světelného semaforu, který je umístěn na silnici III/4865 v Lichnově. Pachatel po vypáčení plechového boxu pro baterii dopravního značení z něj odcizil baterii Banner, typ Energy bull on board power a rozměrech 30 krát 60 centimetrů. Poškozené firmě tak pachatel způsobil škodu přes sedm tisíc korun. Policisté z Frenštátu pod Radhoštěm případ prošetřují pro přečin krádeže.


Vandal se vyřádil na výloze květinářství

Neznámý vandal v noci na 2. března poškodil výplň výkladní skříně na prodejně květinářství v Kopřivnici na ulici Štefánikova. Pachatel dlaždicí z chodníku rozbil skleněnou výplň, do prodejny nevnikl a poškozením výkladní skříně a vystaveného zboží způsobil předběžnou škodu ve výši 22 tisíc korun. Kopřivničtí policisté případ prošetřují pro přečin poškození cizí věci.


Otcové neplatí na své děti

Několik případů, kdy si otcové řádně neplnění vyživovací povinnosti vůdčí svých dětí, šetří v těchto dnech novojičínští policisté.


Například od srpna 2008 si řádně neplní vyživovací povinnost na svou dceru 37letý otec z Kopřivnice. Muž pouze v měsíci září minulého roku oprávněné matce zaslal částku tři tisíce korun. Měsíčně má platit na dceru dva tisíce korun. Do současné doby tak na výživném dluží částku 35 tisíc korun.
Rovněž 35 tisíc korun na výživném dluží další otec, tentokrát 47letý muž z Frenštátu pod Radhoštěm, na svou dceru. Muž od září minulého roku do současné doby neplatí alimenty na svou nezletilou dceru, i když mu tato vyživovací povinnost vyplývá ze zákona o rodině a rozsudkem Okresního soudu v Novém Jičíně mu byla stanovena na částku pět tisíc korun měsíčně.
Další otec, který neplatí na své dětí, je podezřelý 48letý muž ze Sokolova. Podezřelý od listopadu do současné doby neplatí na své čtyři děti. Za uvedenou dobu dluží na výživném částku přes osmnáct tisíc korun.
Ve všech uvedených případech jsou otcové podezřelí z přečinu zanedbání povinné výživy. Zákon zde hovoří, kdo neplatí, byť i z nedbalosti, svou zákonnou povinnost vyživovat nebo zaopatřovat jiného po dobu delší než čtyři měsíce, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.
V minulém roce šetřili policisté na Novojičínsku 232 případů zanedbání povinné výživy, kdy v 207 případech byli prošetřování muži a 25 žen.

vytisknout  e-mailem