Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Loupež spáchali dva nezletilí útočníci

JIHLAVSKO: Přepadeného chlapce zranili a vzali mu mobilní telefon 

Jihlavští kriminalisté objasnili loupežné přepadení, ke kterému došlo v polovině března v Jihlavě. Šestnáctiletého chlapce přepadli dva nezletilí pachatelé. Poškozeného fyzicky napadli, zranili ho a zmocnili se jeho mobilního telefonu a peněz. Nezletilí pachatele se dopustili činu jinak trestného.
 
V sobotu 16. března přepadli pachatelé po páté hodině večer na ulici Kollárova v Jihlavě chlapce, který šel od trolejbusu se svojí o rok mladší kamarádkou. Nezletilí pachatelé chlapce zastavili a pod pohrůžkou násilí po něm požadovali vydání peněz. Jeden z útočníků ho poté udeřil pěstí do hlavy. Přepadený vyndal peněženku, ve které měl pouze drobné mince. Deset korun si jeden z pachatelů vzal. Útočníci se poté domáhali vydání dalších peněz a snažili se je získat i od dívky. Přepadený chlapec se snažil společně s dívkou z místa odejít, jeden z nezletilých pachatelů je ale dostihl a chlapce opět fyzicky napadl opakovanými ránami pěstí do oblasti hlavy. Pachatelé požadovali po přepadeném mobilní telefon, který jim chlapec vydal. Útočník pak pokračoval v bití přepadeného pěstí do hlavy. Následně pachatelé z místa utekli. Zraněný přepadený chlapec vyhledal lékařské ošetření. Jeho zranění hlavy si vyžádalo několikadenní hospitalizaci v nemocnici.
Ihned poté co přijali policisté oznámení o přepadení, začali okamžitě po pachatelích pátrat. Zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže. Prověřování případu převzali jihlavští kriminalisté. Místo činu ohledal a zadokumentoval kriminalistický technik, který také zajistil stopy. Oba pachatele se policistům podařilo vypátrat a dopadnout. Při příjezdu policejní hlídky jeden z pachatelů odhodil mobilní telefon do křoví, kde ho poté policisté nalezli a zajistili. Následně telefon předali zpět jeho majiteli. Kriminalisté shromáždili veškeré důkazní prostředky.
Provedeným prověřováním zjistili, že nezletilí pachatelé se na přepadení ještě před loupeží vzájemně domluvili. Rozdělili si úlohy, kdy jeden měl za úkol fyzické napadení a okradení vytipované osoby, druhý měl v případě potřeby při loupeži pomoci. Oběť si vybrali náhodně při cestě trolejbusem. Když chlapec s dívkou vystoupili, šli pachatelé za nimi a následně dvojici přepadli.
 
Vzhledem k tomu, že podezřelým je třináct a čtrnáct let ještě nejsou trestné odpovědní a případ kriminalisté odložili. Následně případ postoupí na státní zastupitelství s podnětem k návrhu na uložení opatření dítěti mladšímu patnácti let.
 
Při dopadení pachatelů nalezli kriminalisté u jednoho z nezletilých útočníků ještě další mobilní telefon, u kterého provedeným šetřením zjistili, že ho také odcizil. I druhý telefon kriminalisté zajistili a zjistili, že jeden z pachatelů ho odcizil v Jihlavě u hřiště, kde si v tu dobu hrály děti a jeden ze školáků si svůj mobilní telefon poblíž odložil a nechal ho bez dozoru. I tento odcizený telefon policisté následně předali zpět jeho majiteli, případ řeší jako přestupek proti majetku.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
5. června 2013 

vytisknout  e-mailem