Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Loupež v herně a na čerpací stanici kriminalisté objasnili

JIHLAVSKO: Jeden z pachatelů navíc okradl dvě seniorky 

Jihlavským kriminalistům se podařilo dopadnout muže, který během dvou dnů okradl v Jihlavě přímo na ulici ženu a společně s dalšími pachateli přepadl hernu a čerpací stanici. K loupežným přepadením došlo minulý týden v noci ze středy na čtvrtek. Nejdříve došlo k loupeži v herně a po necelých dvou hodinách byla přepadena čerpací stanice. Jednoho z pachatelů policisté zadrželi ještě v noci, další dva podezřelé vypátrali a vyslechli následně. Policejní komisař zahájil trestní stíhání dvou mužů ve věku devatenáct a osmnáct let. „Starší z mužů byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupež a přečinu krádež. O rok mladší komplic byl obviněn ze zvlášť závažného zločinu loupež spáchaného formou účastenství jako návodce,“ řekl npor. Bc. Pavel Krčál, zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality. Oba obvinění muži jsou stíhání na svobodě. Případ kriminalisté nadále vyšetřují a není vyloučené, že se počet obviněných ještě zvýší.
 
Oznámení o první loupeži policisté přijali ve čtvrtek 3. ledna po půlnoci. Došlo k přepadení herny na ulici Bezručova, kdy pachatel měl u sebe nůž. Na místo okamžitě vyjely policejní hlídky. Policisté zjistili popis pachatelů a začali po nich okamžitě v lokalitě pátrat. Informace o přepadení byla předána také strážníkům městské policie. Do přepadené herny přijeli také kriminalisté a kriminalistický technik, který provedl ohledání a zadokumentování místa činu a zajistil stopy. Kriminalisté provedli šetření a vytěžili záznamy z kamer. Okamžitě začali případ prověřovat a provádět operativní šetření. Na základě šetření se jim podařilo získat poznatky k totožnosti pachatelů. Před třetí hodinou v noci přijali policisté na tísňové lince oznámení o dalším loupežném přepadení, tentokrát čerpací stanice na ulici Brněnská. Policisté a kriminalisté se na místo spáchání činu přesunuli. Z provedeného šetření a výslechu svědků zjistili, že se v obou případech pravděpodobně jedná o stejné pachatele. Před půl čtvrtou v noci se policistům podařilo muže důvodně podezřelého ze spáchání loupežného přepadení vypátrat a zadržet. Podezřelý muž šel sám po ulici. Policisté zadrženého převezli na obvodní oddělení a následně ho umístili do policejní cely. Jednalo se o muže, který v minulosti ještě nebyl pravomocně odsouzen, policisté proti němu již ale vedou trestní řízení v souvislosti s okradením ženy na ulici Havlíčkova na začátku ledna. Při prověřování kriminalisté dále zjistili, že se jedná zároveň o pachatele, který okradl jinou ženu ve středu 2. ledna na ulici U Hřbitova. Dalšího podezřelého muže kriminalisté zadrželi ve čtvrtek dopoledne a i on skončil v policejní cele. Jedná se o muže, který je vyšetřován v souvislosti s jinou majetkovou trestnou činností. Kriminalisté provedli výslechy, shromáždili důkazní prostředky, podařilo se jim zajistit také nůž a kuklu, následně zahájil policejní komisař trestní stíhání obou mužů. Po provedení nezbytných úkonů byli ze zadržení propuštění.
 
Devatenáctiletý muž byl obviněn z toho, že ve středu po osmé hodině ráno okradl seniorku, která šla po chodníku na ulici U Hřbitova. Pachatel k ní zezadu přistoupil, z ruky jí vytrhl kabelku a okamžitě z místa utekl. V kabelce měla žena uloženou peněženku, osobní doklady, klíče, finanční hotovost ve výši šest tisíc korun a další věci. Ve stejný den před půlnocí přišel k herně na ulici Bezručova ve společnosti dalších mladých mužů. Ti ho přiměli, aby podnik vyloupil. Dostal od nich i nůž. Muž vešel s kuklou na hlavě do baru, nůž měl u sebe, přistoupil k barovému pultu a požadoval po obsluze baru vydání peněz. Žena mu peníze vydat odmítla a muž z herny odešel. Ke zranění obsluhy nedošlo, pachatel žádné peníze při loupeži nezískat. Pachatelé se poté přesunuli k čerpací stanici na ulici Brněnská, a to po předchozí společné domluvě, že ji vyloupí. Ve čtvrtek před půl druhou v noci přišli na místo, kde ale zjistili, že je již uzavřená. Cílem přepadení se proto stala čerpací stanice, která stojí naproti. Devatenáctiletého muže opět přiměli k tomu, aby do budovy šel. Muž vybaven kuklou a nožem vešel do prodejny čerpací stanice, přišel k pokladně a opakovaně požadoval po obsluze vydání peněz. Ani v tomto případě ale neuspěl, navíc do prodejny přišel náhodně zákazník a pachatel odešel. Ke zranění při přepadení nedošlo, pachateli se ani při této loupeži peníze získat nepodařilo. Poté pachatele kriminalisté dopadli. Nejedná se o amnestované osoby.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
7. ledna 2013

vytisknout  e-mailem