Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Loupež v Libčanech objasněna

HRADECKO - Z loupeže se vyklubala dopravní nehoda. 

Dne 22. dubna krátce po 3. hodině ranní jsme byli přivoláni do Libčan k dopravní nehodě cyklistky. Záchranu volali manželé, kteří zraněnou cyklistku u silnice našli a do příjezdu sanity se o ženu starali. Jelikož žena byla zraněná tak, že nemohla být podrobena dechové zkoušce, policisté nařídili odběr krve. Místo dopravní nehody zadokumentovali a na kole odhadli škodu ve výši 200 korun.
Žena při podání vysvětlení ještě v nemocnici uvedla, že při cestě domů ji dva neznámí muži fyzicky napadli a vzali z kabelky peněženku. Uvedla, že když odcházela z místního kiosku, nemohla jet na kole, protože měla propíchnutou pneumatiku a že za večer vypila 2 až 3 piva a že se cítila střízlivá. Na další podrobnosti si nepamatovala a pamatovala si až teprve okamžik, kdy se probudila v nemocnici. 
Jelikož bylo důvodné podezření na spáchání trestného činu loupež, od dopravních policistů si případ převzali kriminalisté, kteří zahájili úkony trestního řízení a začali po pachatelích pátrat a zjišťovat důkazy. Na základě výslechů svědků, které se rozcházely s tvrzením zraněné 21leté ženy, postupně nabývali dojmu, že žena si přepadení vymyslela. Proto kriminalisté z důvodu zjištění jakým způsobem došlo k poškození jejího jízdního kola, předali kolo ke znaleckému zkoumání. Znalec z oboru defektoskopie dospěl k závěru, že k poškození kola muselo dojít nárazem na tvrdou překážku. Mezitím přišly i výsledky z laboratorního vyšetření odebrané krve. Rozbor krve byl pozitivní s výsledkem 2,3 g/kg. Kriminalisté dále přibrali znalce z oboru zdravotnictví, který vyvrátil tvrzení ženy, že ji někdo praštil pěstí. Její zranění odpovídalo následkům pádu z kola na tvrdou podložku.
Pod tíhou důkazů žena uvedla, že se její prvotní tvrzení nezakládalo na pravdě, že vypila více alkoholu, než uvedla, že nešla pěšky, ale jela na kole. Svoji lež hájila tím, že byla pravděpodobně následkem zranění v šoku. 
Jelikož policisté zjistili, že se trestný čin nestal, případ dnešního dne odložili. Dopravní policisté nyní znovuotevřenou dopravní nehodu dokončí a předají ke správnímu orgánu k vyřešení. Ženě může být uložena pokuta až do výše 50 tisíc korun.

Vymyšlená loupežná přepadení zaměstnávají policisty dost často. Během loňského roku bylo nahlášeno 25 přepadení, z toho bylo 10 vymyšlených. V letošním roce jich je již pět z devíti. Kromě zbytečně vynaložené práce několika policistů, kteří se snaží vypátrat pachatele, jsou zde i v mnoha případech vynaloženy nemalé finanční náklady na znalecké posudky a jiné zkoumání. 

Naposledy jsme měli fiktivní loupež nahlášenu tento týden ve středu 30.5. krátce před 22. hodinou, kdy 17letý mladík oznámil, že k němu v parku u Habrmanovy ulice přistoupil muž, který mu nabízel ke koupi triko. Když triko nechtěl koupit, neznámý muž pod pohrůžkou zabití mu vytáhl z taštičky peněženku, ze které vzal 400 korun a poté z místa utekl. Když se druhý den na služebnu dostavil se svojí matkou, přiznal, že si celé přepadení vymyslel, protože peníze, které dostal od matky, použil na jiné účely a bál se to doma přiznat.

Kromě fiktivních loupežných oznámení řeší také kriminalisté i vymyšlená znásilnění, vydírání, či krádeže. Málokdo si uvědomuje, že za takové jednání může přijít i postih. Trestní zákoník hovoří o tom, že kdo jiného lživě obviní z trestného činu, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, případně až na deset let.
 

por. Iva Kormošová
1.6.2018, 10.00

vytisknout  e-mailem