Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Loupeže na osobách ve věku 60 a více

Jak předcházet riziku přepadení – senioři 

     Senioři patří k jedné z nejvíce ohrožených skupin osob zejména v souvislosti s majetkovou trestnou činností. Často se stávají oběťmi podvodníků a zlodějů, kteří v nich vidí vzhledem k jejich věku a tělesné kondici velmi snadnou oběť. Pachatelé se na seniorech dopouštějí zejména krádeží, podvodných jednání a v neposlední řadě také loupežných přepadení. Pokud se zaměříme na trestný čin loupeže, který je citován v paragrafu 173 trestního zákoníku, tak jen za uplynulý rok 2012 evidují policisté z Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje celkem 35 loupežných přepadení, při kterých byla poškozená osoba ve věku 60 let a více (v roce 2011 se jednalo o 33 loupežných přepadení).
      A jak tedy lze předcházet riziku přepadení?
     Vyhýbejte se odlehlým, nepřehledným a neosvětleným místům. Bezpečnější je chodit frekventovanějšími ulicemi, kde je větší pohyb lidí, což může potenciálního pachatele odradit. Snažte se vyhnout čekání na liduprázdné zastávce hromadné dopravy, především v časně ranních nebo pozdně večerních hodinách. Pokud jedete prázdnou tramvají nebo autobusem, sedejte si co nejblíže k řidiči. Když už vás někdo napadne, křičte, a to i tehdy, když v blízkosti nikoho nevidíte, pomoc může přispěchat i z poza rohu. Další variantou pro vaši ochranu je také osobní alarm, který po spuštění signálu může útočníka vylekat a přimět ho k útěku.
     Pachatelé přepadení seniorů se především zaměřují na jejich kabelky či tašky, proto je noste v ruce či na rameni směrem od ulice, aby vám ji z vozovky nemohl někdo vytrhnout a ukrást. Přestože vaší první reakcí může být při přepadení pokus přetahovat se o kabelku s pachatelem, vždy myslete na to, že zdraví nebo dokonce život jsou cennější než peníze. Nebraňte se tedy za každou cenu, protože když vás pachatel při potyčce např. srazí na zem, může být způsobené zranění závažnější než případná hmotná škoda.  
 
por. Mgr. Markéta Fialová
13. února 2013
 

vytisknout  e-mailem