Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

„Loupeže s pohrůžkou použití bomby“

Ostravští kriminalisté objasnili sérii čtyř loupeží na poštách v Ostravě.  

Kriminalisté 9. oddělení obecné kriminality Územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování Ostrava (tzv. „násilné“) objasnili sérii čtyř loupeží na poštách v Ostravě. Ke skutkům došlo dne 3.8.2009, 10.8.2009, 26.8.2009 a 1.9.2009. Napadeny byly objekty v Ostravě-Zábřehu, Ostravě-Radvanicích a Ostravě-Porubě. Způsob spáchání byl ve všech případech obdobný – neznámý pachatel přistoupil k přepážce vždy číslo 3, pracovnici podal papír s textem „Toto je přepadení v tichosti a klidu mi vydejte všechnu Vaší hotovost. V opačném případě bombu odpálím“. Na důraz svého požadavku ženě ukázal předmět, podobající se nástražnému výbušnému systému, atrapu bomby, zabalenou do novin.
V některém případě podezřelý papír a „bombu“ zanechal na místě, jindy s předměty utekl. Úspěšný byl muž v jednom případě, kdy mu pracovnice pošty vydala částku ve výši 39 950 korun. Na místo, kde neznámý „bombu“ zanechal, byl povolán pyrotechnický tým Morava. Následovala evakuace osob z přilehlých míst a to do doby zjištění, že jde o napodobeninu nástražného výbušného systému. 
Sérii případů převzala k prověřování skupina kriminalistů, specializující se na prověřování násilné trestné činnosti. Zpočátku nicotné informace doplnily hodiny a hodiny příslovečné mravenčí práce kriminalistů o zásadní fakta. Proběhla podaná vysvětlení osob, byl zveřejněn identikit podezřelého i fotografie pořízené kamerovým systémem, které kriminalisté získali. Rozeběhla se operativní práce kriminalistů i skryté střežení několika desítek pošt. Další, zásadní informace, přineslo také precizně provedené ohledání místa činu i zajištěné stopy. Na jednom z papírů, na němž byla napsána výzva k vydání peněz, jenž pachatel neodnesl, byla nalezena daktyloskopická stopa shodná s otisky muže uloženého v databázi. Zajímavá byla také informace obdobného popisu podezřelého, policisté pátrali po muži s nápadně velkými brýlemi. Později se však ukázalo, že muži při páchání trestné činnosti pravděpodobně někdo pomáhal.
Zadržení podezřelých proběhlo dne 5.11.2009 v Ostravě a to ve spolupráci s příslušníky zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje. Policejní komisař sdělil 37letému muži obvinění pro trestný čin loupež a 22letému muži pro trestné činy loupež (spáchané formou pomoci i spolupachatelství). Starší z dvojice je podezřelý, že měl provést všechny čtyři útoky. Mladší měl pomoci staršímu vyrobit atrapy „bomb“ a přivézt ho k pobočce pošty. Soud vzal do vazby staršího obviněného. Oběma podezřelým hrozí trest odnětí svobody až na deset let.
Motivem „hlavního“ podezřelého měla být tíživá finanční i sociální situace. Podezřelého měla „inspirovat“ k provedení loupeží původně zpravodajská reportáž. V televizi měl zaregistrovat, že do peněžního ústavu přišel někdo s „bombou“ a zaměstnankyně pachateli vydala peníze. Atrapy bomb byly vyráběny z různých věcí. V jednom případě to byla krabice od mléka, vyplněna zřejmě hlínou a obalena alobalem. K neobvyklému balíčku byly připevněny drátky, plošné spoje….
Ve třech případech však pracovnice zareagovaly nebojácně. První 46letá oběť muži důrazně sdělila, že mu peníze nedá. Na tohle prohlášení muž reagoval útěkem i s balíčkem, zabaleným do novin. V druhém případě pracovnice finanční částku vydala, ve třetím 49letá zaměstnankyně iniciovala nejen bezpečnostní systém objektu, ale podezřelému rovněž sdělila, že peníze nevydá. Muž opět utekl s balíčkem, který původně odložil na přepážku. V posledním případě 34leté ženě muž dokonce „bombu“ zabalenou v novinách ukázal, nicméně žena opakovaně zavolala na kolegu, na což zareagoval podezřelý opět útěkem i s „bombou“.
 

vytisknout  e-mailem