Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Loupeže v Novém Jičíně a nebezpečné vyhrožování

NOVOJIČÍNSKO- objasněné případy 

Ze tří loupeží spáchaných na území města Nového Jičína prověřují kriminalisté dva muže ve věku 25 a 29let z Novojičínska. Jedné se dopustili společně a dvou jeden z nich samostatně. Poslední se stala v měsíci lednu 2014.

V měsíci listopadu loňského roku oba společně obstoupili mladistvého chlapce, kterému pod pohrůžkou násilí a fyzické újmy odcizili peněženku a mobilní telefon.
Pár dní před tímto jednáním jeden z nich využil podnapilosti 21letého poškozeného na ul. Gen. Hlaďa, kterému odcizil mobilní trefeno přímo z ruky a následně z místa utekl. Tentýž zloděj v měsíci lednu 2014 ohrožoval nožem muže, po kterém chtěl peníze. Pod pohrůžkou násilí jej přinutil nasednout do nákladního vozidla poškozeného. Určil mu směr jízdy a následně prohledáním jeho kapes a kabiny nákladního vozu mu odcizil cigarety a další drobnosti. Následně jej přinutil zastavit, z vozidla vystoupil a utekl.

Každý z těchto případů prověřovali policisté s maximálním nasazením. Porovnávali způsoby provedení, zjištěné indicie k pachatelům, a když měli dostatek důkazů, oba muže zadrželi. Jeden z podezřelých 29letý zloděj je z rozhodnutí soudu vyšetřován vazebně. Za toto jednání jim oběma hrozí 10let trestu odnětí svobody.

Vyhrožoval jí rozsekáním hlavy
Kopřivničtí policisté vykázali ze společného obydlí 35letého muže, který vyhrožoval své družce fyzickou likvidací.

Podle výpovědi poškozené k jednomu z útoku došlo v polovině měsíce prosince. Následně v měsíci lednu opakovaně. Stupňující agrese, fyzické i psychické ubližování ze strany druha, s výhrůžkami brutální likvidace, vyvolalo v ženě důvodnou obavu o svůj život.
Po provedené výpovědi poškozené policisté rozhodli, že se jedná o protiprávní jednání mající znaky „domácího násilí“ a proto dne 21. ledna přistoupili k samotnému vykázání agresora ze společného obydlí s nabídkou krátkodobé policejní ochrany poškozené. Případ nadále policisté prověřují s podezřením ze spáchání přečinu týrání osoby žijící ve společném obydlí. Samotné poškozené ženě policisté nabídli informace i pomoc jak se v této situaci zachovat s odkazem na organizaci Bílý kruh bezpečí.     

Tisková zpráva ze den 23.1.2014

por. Mgr. Petr Gřes
tiskový mluvčí
PIS Nový Jičín

vytisknout  e-mailem