Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Loupežná přepadení skončila

Pracovníci peněžních ústavů si oddechnou 

Od poloviny roku 2007 docházelo zejména na Trutnovsku k loupežným přepadením peněžních ústavů. Jednalo se o šest přepadení se způsobenou škodou 1.400.000 Kč.
V těchto dnech se podařilo díky jednání jednoho zaměstnance banky lupiče, který si chodil do peněžních ústavů u nás v kraji pro peníze opakovaně jako domů, zadržet.

První případ přepadení se datuje na polovinu roku 2007, tehdy se nemaskovaný muž vypravil do jedné pobočky bankovního domu, kde pod pohrůžkou použití střelné zbraně vynutil vydání částky téměř 300.000 Kč a z místa utekl. Následovala čtyřměsíční přestávka a jeho další návštěva v peněžním ústavu ve městě na Semilsku. Zde si stejným způsobem vynutil na pokladní částku téměř 700.000 Kč.

zajištěná pistole.jpg


Když mu peníze patrně docházely, v lednu 2008 se vrátil na místo prvního přepadení. Vyzbrojen pistolí se chtěl dostat k penězům, ale tentokrát poprvé „narazil“. Shodou okolností na stejné osazenstvo jako při první přepadení. Pokladní ihned věděly, co se bude dít a opustily prostor přepážek. Teď už pachatel neměl koho o peníze požádat a tak mu nezbývalo než utéct bez peněz. To bylo naposledy, kdy se nemaskoval a byl relativně slušný. Pak začal používat maskování a jeho chování se stávalo stále agresivnější.

Ve čtvrtém případě, ke kterému došlo v listopadu roku 2008 už přišel do svého “oblíbeného“ peněžního ústavu v kukle a se zbraní si vynutil něco přes 400.000 Kč. Při odchodu fyzicky napadl zaměstnance ostrahy, kterého srazil k zemi. Tehdy se mu ještě přesto, že byl sledován, podařilo zmizet. Do Trutnova se opět vrátil v únoru 2009, kdy se v pobočce jiného ústavu odehrál stejný scénář, ale tady neuspěl. Tento ústav totiž nedisponuje finančními prostředky a tak zklamaně zmizel.

Do našeho kraje zas se vrátil až v červnu 2009, kdy si to namířil rovnou do svého „osvědčeného“ peněžního ústavu, ale jaké bylo jeho zklamání, když zjistil, že mají z technických důvodů zavřeno. Chvilka přemýšlení a zrodil se náhradní plán. Nedaleko je přeci pobočka dalšího bankovní domu. Po vstupu se setkal ve dveřích s ostrahou, kterou pod střelnou zbraní donutil vrátit se zpět do pobočky a přinutil ho lehnout si na zem. Pak se u přepážky dožadoval se střelnou zbraní vydání peněz, přičemž bezprostředně ohrožoval i další osobu, kterou rovněž donutil, aby si lehla na zem. S křikem, že bude střílet se dostal až do služebních prostor a zjistil, že zde peníze již nejsou z místa činu utekl. Na útěku však byl sledován a mezitím byla kontaktována policie, které bylo označeno vozidlo, ve kterém pachatel ujížděl.

Policejní hlídka vozidlo Golf zastavila, zadržela 45 letého muže se Severních Čech a zajistila kuklu i pistoli, kterou používal při přepadení.
Z dosavadního vyšetřování vyplývá, že k přepadení muže vedla, podle něho tíživá finanční situace, finanční prostředky utratil. Současně je pro stejnou trestnou činnost stíhán i v Severních Čechách a jeho další „působení“ v našem kraji je předmětem vyšetřování. Nelze totiž vyloučit jeho další trestná činnost. Zajištěná pistole je plynová, což nemá šanci laik poznat.

Bylo zahájeno trestní stíhání dosud netrestaného 45 letého muže pro trestný čin loupeže, dílem dokonaným a dílem ve stádiu pokusu. Trestní zákon stanoví za toto jednání sazbu odnětí svobody v délce pět až dvanáct let. Na soud si počká obviněný ve vyšetřovací vazbě.

mjr. Mgr. Iva Marková
16. června 2009

 

vytisknout  e-mailem