Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Loupežné přepadení

Tábor - Veselí nad Lužnicí - Tohle na policisty nezkoušejte. (Hlasová schránka 974 238 116) 

Tiskovým servisem ze dne 13. března 2012 jste byli informováni o případu napadení a okradení mladíka (20) ve Veselí nad Lužnicí. Dle jeho oznámení byl okolo půl druhé po půlnoci 11. března napaden čtyřmi útočníky, kteří po něm požadovali vydání finanční hotovosti. Následně došlo k fyzickému kontaktu, který skončil pádem mladíka na zem, což mělo za následek vyražení jeho dvou předních zubů a další pohmožděniny a odřeniny v obličeji. V obavě před dalším útokem měl pak mladík z kapsy vyndat bankovku v nominální hodnotě 200 korun, kterou mu útočníci vzali a z místa utekli.
Na místo činu se okamžitě dostavili policisté místního obvodního oddělení a výjezdová skupina táborských kriminalistů. Jejich šetření prokázalo, že mezi výpovědí mladíka a dalšími následně zjištěnými skutečnostmi jsou nesrovnalosti, které mladík nedokázal vysvětlit. Zkušeným kriminalistům bylo záhy jasné, že si mladík vše vymyslel. Následně se ke všemu i přiznal. Na diskotéce se opil, peníze utratil a zranění si způsobil vlastními pády v opilosti na zem sám. Doma se však bál vše přiznat a proto si vymyslel historku o loupežném přepadení.
Není to první případ, kdy si zejména mladí lidé takovouto historku vymyslí. Nejedná se jen o loupežná přepadení, kdy se snaží zakrýt své problémy s utracenými penězi, častá jsou například i lživá oznámení dívek o svém znásilnění.
Takovéto lži na zkušené kriminalisty, kteří již vyřešili řadu trestných činů, nezkoušejte. Lhářům navíc následně hrozí postih za přestupek křivého vysvětlení dle § 47a přestupkového zákona, za který je jim ve správním řízení možné uložit blokovou pokutu až do výše 50 000 korun. Nehledě na to, že v době, kdy bezdůvodně zaměstnávají na desítky policistů a způsobují nemalé finanční náklady spojené s šetřením případu, může někdo ve skutečném ohrožení života či zdraví pomoc policistů naléhavě potřebovat.
 
por. Mgr. Miroslav Doubek   taorpcr@mvcr.cz
5. dubna 2012
 
 

vytisknout  e-mailem