Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Loupežné přepadení

Karvinsko: Pachatelé napadli prodavače. Podezřelé vozidlo zadrženo v Polsku.  

Včera, ve čtvrtek 12. dubna 2012, kolem jedné hodiny odpoledne vstoupilo do prodejny v Petrovicích u Karviné několik mužů. Nejdříve se dotazovali prodejce na různé zboží, o jehož koupi předstírali zájem. Poté ještě ani ne padesátiletého prodavače fyzicky napadli. Odcizili různý alkohol v hodnotě téměř 1 600 korun a z prodejny odešli. Nasedli do vozidla a z místa odjeli. Napadený utrpěl zranění s předběžnou dobou léčení 14 dnů.
 
Policisté územního odboru Karviná po přijetí oznámení okamžitě na situaci zareagovali. Zjistili, že vozidlo, kterým pachatele odjeli, mělo polskou registrační značku. Neprodleně proto učinili opatření k případnému zadržení auta v naší republice. Kromě toho samozřejmě kontaktovali kolegy z pracoviště v Chotěbuzi, kde sídlí čeští i polští policisté, polští celníci a příslušníci polské Pohraniční stráže. Český policista předal informace o podezřelém vozidle a osádce u vedlejšího stolu sloužícímu polskému kolegovi, který oslovil polského operačního důstojníka odpovědného za příslušný region. Mezinárodní spolupráce tak běžela naplno. Opatření bylo účinné. Včera odpoledne již polští policisté hlásili na Chotěbuz, že při kontrole zadrželi vozidlo odpovídající popisu, kterým měli pachatelé loupeženého přepadení z místa odjet. Ve vozidle bylo i několik osob.
 
Policisté územního odboru Karviná zahájili úkony trestního řízení pro podezření z loupeže. Při prověřování – zejména skutečnosti, zda osoby ve vozidle měly účast na přepadení - budou intenzivně spolupracovat s kolegy z Polské republiky. Nedílnou součástí jejich práce tak bude i nadále komunikace se zahraničím, přičemž i v tomto případě je vhodné blíže se zmínit o společném pracovišti v Chotěbuzi:
 
Společné pracoviště v Chotěbuzi se stalo díky projektu Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje moderním pracovištěm mezinárodní policejní a celní spolupráce zajišťujícím účinnou spolupráci České a Polské republiky. Partnerem projektu bylo polské ředitelství policie Katowického kraje. Policisté a celníci obou zemí pracovali dříve v oddělených prostorách, nyní řeší veškeré záležitosti – jak se říká – od jednoho stolu. Jejich činnost, tolik potřebná především v souvislosti s otevřením hranic a zrušením pasových kontrol v rámci států schengenského prostoru a souvisejícím větším pohybem osob, je nyní daleko efektivnější.
 
V souvislosti s otevřením hranic a zrušením pasových kontrol je v příhraničí v rámci států schengenského prostoru stále větší pohyb osob, ať místních obyvatel, tak i turistů. Tato změna s sebou přinesla potřebu zaměřit se na vyšší zajištění bezpečnosti osob a jejich majetku před riziky příhraniční kriminality a na společné řešení mimořádných událostí. Uvedené konstatování platí i pro pracoviště polských a českých policistů v Chotěbuzi. Úzká spolupráce, založená na rychlém a precizním předávání informací policistů obou zemí, je nutná. Vzpomeňme například prověřování informací našimi policisty k neznámému mrtvému chlapci nalezenému v blízkosti českých hranic v Polsku (jaro 2010), neustálé přejezdy fotbalových fanoušků obou států, ale také přeshraniční pronásledování pachatelů trestné činnosti. A z každodenního „chleba“ policistů pracujících v příhraničních oblastech zmiňme situace, kdy má český turista v Polsku problém s tamními zákony. Pro polského policistu není nic jednoduššího, než být neustále ve spojení s českým kolegou ze společného pracoviště, který svému krajanovi vše přeloží a vysvětlí a samozřejmě může zároveň poskytnout polskému kolegovi případné vyžádané informace například k totožnosti podezřelého.  
 
Jaká jsou pozitiva společného pracoviště? Tím, že jsou na jednom pracovišti soustředěni pověření pracovníci obou partnerských států a mají k dispozici novou moderní technologii, dochází jednoznačně k rychlejší výměně informací a nasazení při řešení mimořádných událostech, účinnější komunikaci a efektivnější spolupráci. Zefektivnily se tak služby, které policisté z Česka a Polska poskytují občanům bydlícím v obou pohraničích, ale také turistům.
 
Projekt Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje „Zkvalitnění společného pracoviště v Chotěbuzi“ byl spolufinancován z Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Polská republika 2007 – 2013, Fondu mikroprojektů Euroregionu Silesia. Partnerem projektu bylo ředitelství policie Katowického kraje.
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
13. 4. 2012
 
logo_EU-listopad 2010.PNG
 
 
 
 
                                                                                 
 

vytisknout  e-mailem