Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Loupežné přepadení kriminalisté objasnili

JIHLAVSKO: Muž byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu 

Jihlavští kriminalisté objasnili velmi rychle loupežné přepadení, ke kterému došlo minulý týden v prostoru jihlavského autobusového nádraží. Cílem skupinky násilníků se stal náhodný starší muž, kterého se snažili připravit o cennosti. Využili přitom, že se jednalo o staršího muže a nebyl schopen tak velké obrany. Napadený muž utrpěl vážnější zranění a skončil v nemocnici. Všech šest podezřelých kriminalisté vypátrali, jeden z nich byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu, jednání ostatních podezřelých kriminalisté v současné době prověřují.

V úterý 20. srpna přijali policisté kolem půl desáté večer na tísňové lince 158 oznámení, že v lokalitě jihlavského autobusového nádraží došlo k napadení muže. Na místo ihned vyjely dostupné policejní hlídky. Skupinky násilníků si policisté všimli v prostoru autobusových zastávek a okamžitě zasáhli. Dva podezřelé dopadli policisté na místě, jednalo se o padesátiletého muže a dívku. Zbývající čtyři podezřelé, kteří se dali při příjezdu hlídky okamžitě na útěk, policisté vypátrali následovně. Napadenému muži, který utrpěl vážnější zranění, poskytli policisté ihned pomoc a přivolali zdravotnickou záchrannou službu. Zdravotníci zraněného muže odvezli do nemocnice, kde byl hospitalizován. Jednalo se o muže ve věku necelých sedmdesáti let. Zadržený padesátiletý muž skončil v policejní cele. Také zbývajících pět podezřelých, tři chlapce a dvě dívky, převezli policisté na oddělení policie.

Prověřování závažného případu převzali kriminalisté jihlavského územního odboru. Místo činu ohledali a zadokumentovali. Věci, kterých se dopadení pachatelé při loupeži zmocnili, jeden z nich vydal a kriminalisté je zajistili. Dále provedli důkladné šetření, výslechy osob, vytěžili také záznamy z kamer a vyžádali si lékařské zprávy.

Na základě prověřování shromáždili kriminalisté důkazy a poté zahájili trestní stíhání zadrženého muže. „Padesátiletý muž z Jihlavska byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže a přečinu výtržnictví,“ řekl npor. Bc. Pavel Krčál, zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality. Obviněný muž byl již v minulosti opakovaně soudně trestán za různorodou, nikoli ale násilnou, trestnou činnost.

Padesátiletý muž je obviněn z toho, že se v úterý 20. srpna dopustili v Jihlavě loupežného přepadení. V prostoru autobusového nádraží zaútočil na náhodného muže, který tudy v tu dobu procházel. Společně s dalším pěti osobami muže slovně i fyzicky napadali. Napadený muž se snažil aktivně bránit i opakovaně odejít, což se mu ale vzhledem k převaze útočníků, jak početní tak i fyzické, nepodařilo. Obviněný muž během útoku ostatní vyzýval k okradení napadeného, o což se také snažili a části věci přepadeného se zmocnili. Obviněný muž napadeného opakovaně kopal a udeřil z ním i o zaparkované vozidlo. Násilí ukončili až přivolaní policisté, kteří napadenému muži pomohli a podezřelé dopadli.

Přepadený muž utrpěl při útoku několik zlomenin a další zranění, jeho léčení si vyžádá delší dobu.

Násilné jednání zbývajících pěti podezřelých kriminalisté dále prověřují, mimo jiné šetří jakým způsobem se kdo z nich na loupežném přepadení podílel.

Případ kriminalisté dále vyšetřují. „Obviněnému muži hrozí trest odnětí svobody až na deset let,“ zakončil npor. Pavel Krčál.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

26. srpna 2019  

vytisknout  e-mailem