Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Loupežné přepadení muže a okradení ženy

SOKOLOVSKO – Kriminalisté podali podnět k vydání návrhu na vzetí obviněných do vazby. 

Sokolovští kriminalisté zahájili trestní stíhání 21 letého muže a 25 leté ženy ze Sokolovska, které obvinili ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže. Muž a žena byli obviněni i z pokračujícího přečinu krádeže a přečinu Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Nejprve měli společně na konci září v Bukovanech využít situace, kdy žena čekala na autobus a měla vedle sebe na lavici položenou svou kabelku. Obviněný muž chtěl odlákat pozornost ženy od její kabelky, a tak jí nalákal ke psovi, aby si ho pohladila. To se mu podařilo, žena kabelku zanechala na místě. Obviněná mezitím z kabelky odcizila tašku s uloženou peněženkou, ve které byla finanční hotovost a platební karta, bohužel i s PIN kódem. Toho oba obvinění využili a ještě téhož dne a během následující noci použili odcizenou platební kartu k nejméně 40 neoprávněným transakcím. V Sokolově, Karlových Varech a Chebu se ve 38 případech pokusili vybrat hotovost ve výši kolem 80 tisíc korun. V dalších dvou případech jim výběr hotovosti v celkové výši 10 tisíc korun vyšel.

Pokusy o výběr a úspěšnými neoprávněnými výběry směřovali ke způsobení škody v celkové výši přes 93 tisíc korun. Škodu další téměř 4 tisíce korun způsobili na odcizených věcech a hotovosti. Oba obvinění byli v posledních třech letech za přečin Krádež odsouzeni Okresním soudem v Sokolově.

V úterý dne 23. ledna se krátce po půlnoci měli v Sokolově dokonce dopustit loupeže.  Na cyklostezce se náhodně střetli s neznámým mužem a i přes opakovaná odmítnutí žádali o zapůjčení mobilního telefonu. Po chvíli dohadování o zapůjčení telefonu obviněný muži podrazil nohu a povalil ho na zem, kde jej přidržel a obviněná mezitím na jeho pokyn poškozenému z kapsy vytáhla peněženku. Následně mu muž vytrhl z ruky i jeho mobilní telefon, přičemž mu vyhrožoval zbitím. Poté oba z místa utekli. Poškozený následně vyhledal pomoc a na místo přivolal policejní hlídku. Téměř o dvě hodiny později byli oba zadrženi.

Policejní komisař podal podnět státnímu zástupci k vydání návrhu na vzetí obviněných do vazby. Státní zástupce návrh akceptoval a soudce by měl během dnešního dne rozhodovat o uvalení vazby.

V případě prokázání viny hrozí oběma obviněným trest odnětí svobody na dvě léta až deset let.

PREVENCE - Nenoste PIN kód u platební karty!!

Již mnohokrát jsme občany informovali o případech, kdy okradená osoba má u platební karty zapsán PIN kód a následně při krádeži, či ztrátě přijde nejen o zmiňovaný platební prostředek, ale i o finanční prostředky. Opětovně proto vyzýváme občany, aby u svých platebních karet neměly zapsán přístupový PIN kód. V těchto případech nahrávají zlodějům i nepoctivým nálezcům, kteří mohou bez problémů jejich platební prostředek zneužít.

nprap. Kateřina Krejčí
25. 1. 2018

vytisknout  e-mailem