Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Loupežníka usvědčila DNA

Desetkrát trestaný recidivista je v současnosti ve vězení za jiné loupeže. Za mřížemi měl původně strávit 8 let, pobyt se mu však zřejmě prodlouží. Zradila ho totiž genetická analýza stop zajištěných před čtyřmi lety v baru, kde uloupil tržbu.  

Foto: archiv PČR F-MFoto: archiv PČR F-M

    V loňském roce zadrželi frýdecko-místečtí kriminalisté 24letého muže, kterého podezírali ze dvou loupeží. Tehdy s desetidenním odstupem dvakrát oloupil na ulici v centru Frýdku-Místku dva muže. Soud ho za to poslal na 8 let do vězení se zvýšenou ostrahou. Při zadržení mu byly odebrány sliny na porovnání stop zajištěných na místech činů spáchaných neznámými pachateli. Pracovníci ostravského odboru kriminalistické techniky a expertíz srovnávali jeho DNA se stopami zajištěnými na místech trestných činů. Porovnávali stopy z případů starých i několik let. Při tom zjistili, že jeho DNA je shodná s DNA zajištěnou při ohledání místa loupeže ve Frýdku - Místku. K té došlo před čtyřmi lety v baru v centru města.
    Dne 25. srpna 2005 tehdy neznámý pachatel přistoupil před 29letou barmanku s jehlou nasazenou na injekční stříkačce. Ženě řekl, aby mu vydala všechny peníze, nebo jí vpíchne jed do těla. Vyděšená barmanka mu proto vydala peněženku s pěti tisíci korunami. Na místě však pachatel zanechal biologické stopy, které kriminalisté zajistili a uschovali i pro pozdější porovnávání. Ve chvíli, kdy byly zadrženému 24letému muži z Frýdku-Místku odebrány kontrolní bukální stěry (sliny), bylo proto jen otázkou času, kdy vyjde najevo i loupež spáchaná před čtyřmi léty. S rozvojem kriminalistiky je dnes takřka nemožné nezanechat po sobě na místě činu biologické stopy. Proto je možné i zdánlivé pomníčky objasnit i po mnoha letech.

Ivan Žurovec

vytisknout  e-mailem