Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Luhačovice rozezněla Hudba Hradní stráže a Policie ČR

Orchestr v Luhačovicích oslavil své 90. výročí. 

Luhačovice - V úterý odstartovalo  sezónu promenádních koncertů v  Luhačovicích  vystoupení Hudby Hradní stráže a Policie ČR. V rámci oslav  90.  výročí tohoto orchestru vystoupil jako host sólista Národního  divadla František  Zahradníček. Pro diváky byla připravena  také motocyklová skupina hradní stráže,  ukázka perfektní choreografie  hradní stráže a zlínský jízdní oddíl.
Hudba Hradní  stráže a Policie České republiky je velký dechový orchestr,  který již více než  šedesát let vysoce profesionálně reprezentuje  českou hudební kulturu, a to nejen  doma, ale i v zahraničí.  Svým vznikem v roce 1945 navázal na bohatou tradici  vojenských,  policejních i četnických hudeb z období první československé  republiky. Šlo totiž o hudební tělesa, která byla vždy neoddělitelnou  součástí  naší hudební kultury a zároveň ukázkou hudební  vyspělosti národa.
Mezi  prvořadé povinnosti Hudby Hradní  stráže a Policie České republiky patří  zajištění hudebního  doprovodu při všech státních ceremoniích na Pražském hradě,  především státních návštěv a nástupních audiencí velvyslanců.  Orchestr je také  významným kulturním reprezentantem Policie  České republiky a zároveň plní  veškeré služební úkoly  vyplývající z tohoto postavení.
V rámci tohoto tělesa  působí  také menší soubory - dechové trio Domino, Pražský žesťový  septet, Žesťový  kvintet, Dechový oktet, Big Band, skupina  Largo a malý dechový orchestr  Formanka. Jejich zaměření i  repertoár vhodně doplňuje široký záběr působnosti  orchestru.  Kromě svých povinností se orchestr po celou dobu své existence  věnuje  také koncertní a nahrávací činnosti. Na jeho kontě  je více než dvacet  profilových CD. Mezi nejvýznamnější  každoroční koncertní aktivity orchestru  patří hostování  na Mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro a účinkování  v  rámci svatováclavských oslav.
Hudba Hradní stráže a  Policie České republiky  dosud hostovala v šestnácti státech  Evropy, Mongolsku, Japonsku a USA, kde v  roce 2002 provedla samostatný  koncert ve slavné Carnegie Hall.

vytisknout  e-mailem