Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Lupič vystříkal seniorce do obličeje obsah hasicího práškového přístroje

ČESKOLIPSKO - Pachatel brutální loupeže skončil ve vyšetřovací vazbě. 

Ve středu v poledne čekala 74letá žena v přízemí panelového domu v ulici Jižní v České Lípě na výtah, když k ní zezadu přistoupil muž, který jí bez varování vystříkal do obličeje téměř celý obsah práškového hasicího přístroje. Teprve, když s tím skončil, začal na ni pokřikovat, ať mu dá peníze. Seniorka mlžila, že žádné nemá, ale tomu lupič neuvěřil a prohledal jí kapsy bundy, kde našel peněženku, se kterou pak utekl. Bylo v ní devět stokorun a platební karta.

Žena při přepadení volala o pomoc. Na to spontánně zareagoval jeden z nájemníků domu, který vyběhl na chodbu,  a když zjistil, co se stalo, začal prchajícího lupiče pronásledovat. Poté, co ho doběhl, vzal mu odcizené peníze a ty ženě vrátil. S pachatelem se více nekonfrontoval z toho důvodu, že se musel vrátit zpátky do svého bytu, kde nechal při vaření zapnutou na maximum elektrickou plotýnku.

Ještě v průběhu pronásledování požádal jednoho z motoristů na ulici, aby kontaktoval tísňovou linku 158 a později osobně policistům podal pachatelův velmi podrobný popis, na základě kterého ho do třiceti minut zadrželi v centru České Lípy. Jedná se o 36letého recidivistu z Českolipska, který teprve v úterý opustil brány věznice po dvouapůlletém trestu odnětí svobody. Ty mu Okresní soud v České Lípě vyměřil za tři loupeže spáchané na ženách v uicích České Lípy  v roce 2014. Vzhledem k tomu, že by na svobodě ve své násilné trestné činnosti s největší pravděpodobností pokračoval, podal vyšetřovatel státnímu zástupci podnět na jeho vzetí do vyšetřovací vazby, kam ho včera soudce Okresního soudu v České Lípě svým rozhodnutím  poslal.

Za přepadení 74leté seniorky mu nově hrozí až desetiletý trest odnětí svobody. Usnesení o zahájení trestního stíhání pro zločin loupeže a pro přečin neoprávněného opatření platebního prostředku si již převzal. Násilník z Českolipska po propuštění z vězení v tomto týdnu pobyl na svobodě jen jeden den.

27. 10. 2017
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem