Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Lupiče prozradil jeho hlas

Za loupeže hrozí až desetileté tresty 

 
Kamarádi na život a na smrt byli dva jednadvacetiletí mladíci z Trutnovska a Náchodska, kteří se začátkem listopadu nastěhovali na Jičínsko. Přespávali v obytném karavanu, který měli zapojený za vozidlem Volkswagen Transporter. V něm také trávili svůj veškerý volný čas. A že ho měli víc než dost. Oba totiž byli nezaměstnaní, a tak celé dny přemýšleli o tom, kde by sehnali peníze na obživu.
 
Pracovat se jim nechtělo, a tak se živili drobnými krádežemi, kterých se dopouštěli hlavně v Jičíně a jeho okolí. Kradli věci z opuštěných zahradních chatek, boty z chodeb panelových domů a jízdní kola z koláren. Lup pak prodávali na aukcích nebo v zastavárnách. Na konci listopadu, kdy pobývali v Ostroměři, se rozhodli pro větší akci.Napadlo je, že by mohli přepadnout jednu z místních prodejen. Den "D" nastal 24. listopadu, kdy jeden z nich vešel do vyhlédnutého obchodu, ve kterém byla pouze prodavačka. Ženu požádal o cigarety a v okamžiku, kdy se k němu otočila zády, zaútočil. S nožem v ruce jí přikázal, aby otevřela pokladnu. Vyděšená prodavačka mu v obavě o svůj život raději vyhověla a pokladnu otevřela. Mladík si z ní vzal několik tisíc korun a poté z prodejny odešel. Předtím ještě stačil z regálu odcizit nejméně 20 krabiček cigaret. Venku pak nasedl do připraveného vozidla, ve kterém seděl jeho společník.
 
Až do této doby jim celkem vše vycházelo. Zlom nastal 1. prosince, kdy se opět do prodejny vydali pro peníze. Tentokrát loupili oba. S kuklami na hlavách, vyzbrojeni nožem a obuškem, zaútočili na majitele obchodu, který se ovšem nechtěl jen tak svého majetku vzdát. Nejdříve se pokusil o útěk, který mu nevyšel. Poté po pachatelích házel lahve s vínem, kdy jednoho z nich trefil do ramene a druhého do hlavy. I tak neměl stále vyhráno. Nakonec ho jeden z lupičů udeřil obuškem do hlavy a druhý vzal peníze z pokladny. Následně oba z obchodu utekli. I když je majitel prodejny pronásledoval, přesto se mu po několika metrech ztratili z dohledu.
 
Policisté na případu od samého počátku velmi intenzivně pracovali. Od přepadeného muže se mimo jiné dozvěděli, že jednoho z lupičů poznal po hlase, neboť u něj několikrát nakupoval. Kriminalisté veškeré informace vyhodnotili a na základě místní a osobní znalosti natipovali několik osob, které by mohly mít přepadení na svědomí. Mezi nimi byli i oba kamarádi z karavanu. Pak už bylo jen otázkou času, kdy skončí v rukou policistů. Stalo se tak v pondělí 13. prosince ráno. Ani nezapírali a možná i proto, že měli čistý rejstřík trestů, se ke všemu hned přiznali.
 
A tak Štědrý den zřejmě nebudou trávit v karavanu, jak si představovali, ale ve vazbě kam je může na návrh státního zástupce poslat soudce Okresního soudu v Jičíně. Za zločin loupeže a za přečin krádeže a porušování domovní svobody jim hrozí až deset let za mřížemi. 
nprap. Hana Klečalová
14.12.2010 
 

vytisknout  e-mailem