Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Lupiče zadrželi dopraváci

V neděli večer se dva muži rozhodli náhle bezpracně zbohatnout. Teď jim za to hrozí až třináct let žaláře. 

Bylo chvíli po dvacáté hodině, když přijeli dva muži (18, 31) do Trojské ulice. Tam si za cíl své loupeživé výpravy vybrali nedalekou večerku, přičemž si od začátku počínali jako správní gangsteři.

Starší z mužů zůstal sedět za volantem nastartovaného vozu, mladší vyrazil na obhlídku terénu. Přitom vešel do zmiňované večerky a hned dvakrát v ní nakoupil různé drobnosti. Nakonec do obchodu, především s potravinami, zavítal potřetí, kdy už šel takzvaně do akce.

Na ženu za pultem namířil pistoli a řekl jí, ať mu okamžitě dá všechny peníze. Na to mu šokovaná žena vydala několik desítek tisíc korun. Poté mladík z večerky utekl za svým souputníkem do připraveného vozidla.

V celé situaci je velice zásadním okamžikem oznámení oloupené ženy. Ta, byť loupeží šokována, okamžitě vytočila tísňovou linku 158 a o všem informovala policisty.

Díky této její duchapřítomnosti nasměřoval operační důstojník ve vteřině do dané lokality všechny hlídky, které byly v tu chvíli nejblíže místu události, tedy i policisty oddělení řízení dopravy.

A byli to právě oni dopraváci, kteří si při pátrání v okolí místa loupeže všimli v ulici Pod Havránkou právě odjíždějícího Renaultu. Toho se rozhodli zastavit a prověřit, zda právě v něm nesedí pachatelé. Řidič Renaultu byl ale zjevně proti jakékoliv kontrole a snažil se policistům ujet.

Ze stylu jízdy bylo ale jasné, že Renaulta řídí buď hodně nezkušený, nebo značně nervózní řidič. Na jednu stranu bylo totiž zřejmé, že chce policistům zmizet z dohledu, na druhou stranu vjel během několika málo metrů „zběsilé“ jízdy do tak úzkého prostoru, že s autem nemohl pokračovat dál.

V tu chvíli zakročili absolutně profesionálně dopraváci. Jelikož byla informace, že je minimálně jeden z pachatelů ozbrojen, použili policisté proti osádce vozu donucovací prostředek hrozba namířenou střelnou zbraní. Tím oba muže v autě znehybnili, a to až do příjezdu posil z řad policistů pohotovostní motorizované jednotky.

Pak následovalo bezpečné zajištění obou podezřelých a jejich bezpečnostní prohlídka. Při té policisté u mladšího z dvojice zajistili veškeré uloupené peníze, které měl ukryté doslova všude. Tedy jak v náprsní kapse bundy, tak ale například i ve spodním prádle, respektive pod ním v rozkroku.

Následoval převoz na policejní služebnu, před kterým se mladší ze zadržených k popsané loupeži doznal.

Oba muže pak vyšetřovatel obvinil z trestného činu loupeže ve spolupachatelství, za který jim, za normálních okolností, hrozí trest odnětí svobody až na deset let.

Avšak u staršího ze zadržených je situace o trošku jiná. S ohledem na skutečnost, že byl v minulosti několikrát stíhán a odsouzen za obdobnou trestnou činnost, hrozí mu trest odnětí svobody až o třetinu vyšší, tedy až třináct let.

S ohledem na to, že i mladší obviněný má určitou trestní minulost, skončili oba v cele předběžného zadržení, kdy vyšetřovatel podal podnět k návrhu na uvalení vazby.

por. Mgr. Tomáš Hulan 3. 11. 2015

vytisknout  e-mailem