Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Lupiče zadrželi policisté krátce po činu

ČESKOLIPSKO - Osmadvacetiletý násilník napadl a poté okradl hosta restaurace. 

V úterý kolem 21. hodiny oslovil v baru Hong Kong v Příbramské ulici v České Lípě 37letého hosta o 9 let mladší muž a vylákal ho ven s tím, že si s ním chce v klidu o něčem promluvit. Vzdálili se společně jen několik metrů od restaurace a 28letý cizinec ho vyzval k tomu, aby mu vydal svoji peněženku. Když to odmítl, uhodil ho pěstí do obličeje, a potom, co upadl, do něj ještě na zemi kopal. Následně mu prohledal kapsy a peněženku si vzal sám. Bylo v ní kolem 6 000 korun. Toho, že u sebe má oznamovatel peníze, si pachatel všiml  v restauraci. Lupič ihned po činu zmizel a napadený se vrátil zpět do baru. Odtud jeden z hostů kontaktoval  tísňovou linku 158.

Přivolaní policisté hlídkové služby na místo okamžitě vyjeli a 28letého lupiče po krátké době vypátrali na chodbě panelového domu v Příbramské ulici, kde se schovával v pátém poschodí. Odpovídal popisu útočníka, který měli k dispozici,  a navíc v něm několik svědků poznalo člověka, který z místa činu od napadeného utíkal. Policisté ho zadrželi necelou hodinu po spáchání činu. Usnesení o zahájení trestního stíhání si převzal včera. Vyšetřovatel ho viní ze zločinu loupeže, za který mu hrozí až desetiletý trest odnětí svobody. Navíc mu dnes trestní stíhání rozšířil o další skutek, a to o přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Jedná se totiž o cizince, který byl rozhodnutím soudu v minulosti z České republiky vyhoštěn a toto rozhodnutí je stále v platnosti.

Vyšetřovatel podal státnímu zástupci podnět k jeho vzetí do vyšetřovací vazby, protože se obává, že by mohl násilnou trestnou činnost zopakovat a nebo se trestnímu stíhání vyhýbat. Obviněný byl v České republice v minulosti za loupeže opakovaně pravomocně odsouzen. V některých případech své oběti velmi surově zbil. Sedmatřicetiletý Českolipan měl s nadsázkou řečeno v úterý večer štěstí, že z útoku vyvázl "jen" z pohmožděnými žebry a bolestivým poraněním v oblasti oka.

 

14. 7. 2016
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

 

vytisknout  e-mailem