Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Lupiče ze sázkové kanceláře dopadli

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Kriminalisté objasnili loupežné přepadení sázkové kanceláře.  

Intenzivní práce kriminalistů, kteří byli nasazeni na vyšetřování loupeže, k níž došlo 25. ledna večer, přinesla ve středu odpoledne vytoužený výsledek: policisté zadrželi dva z trojice pachatelů. Třetí muž, vedoucí skupiny, už za mřížemi byl. Ne ovšem v Uherském Hradišti, ale ve Vídni. Tři pachatelé, kteří na konci ledna loupili v hradišťské sázkové kanceláři, loupili také před několika dny ve vídeňském autobazaru. Krátce po loupeži byl jeden z pachatelů ve Vídni zadržen. Zbylým dvěma se podařilo utéct. Ve středu je v Brně chytili uherskohradišťští kriminalisté.

Do sázkové kanceláře ve Františkánské ulici v Uherském Hradišti vstoupili ve středu 25. ledna o půl osmé večer dva maskovaní muži s pistolemi. Namířili je na ženu za pultem a požadovali peníze. Obsluha jim peníze vydala, muži utekli pryč a žena zavolala na policii. Na místo vyrazily policejní hlídky, detektivové i kriminalistický technik. Při pátrání po pachatelích nalezli policisté ve Smetanových sadech mobilní telefony, které pachatelé sebrali obsluze a odhodili je v parku. Samotné lupiče se ale v ten večer dopadnout nepodařilo. Policisté zjistili, že se pachatelé před loupeží pohybovali v jedné herně, kde je zachytila bezpečnostní kamera. Záběry podezřelých mužů policie prostřednictvím médií zveřejnila s výzvou o pomoc při identifikaci. Poškozená společnost provozující sázkovou kancelář výzvu podpořila vypsanou odměnou za informace napomáhající k odhalení pachatelů.

Kriminalisté intenzivně sbírali detaily o loupeži samotné, stejně jako o pohybu pachatelů, prověřovali vytypované osoby a konzultovali s kolegy z okolních regionů. Od občanů přišlo několik podnětů, které kriminalisté důsledně zkoumali. „Při jejich prověřování se detektivové dostali na stopu muže, který opravdu odpovídal muži na záběrech z loupeže. Kriminalisté museli ještě odhalit druhého z lupičů. Při pátrání po něm se detektivům podařilo dostat se nejen k němu, ale zjistili, že se na loupeži měl podílet ještě další muž. Ve středu 29. února kriminalisté zadrželi dva podezřelé muže v Brně a eskortovali je do policejních cel v Uherském Hradišti,“ popisuje vedoucí územního odboru Policie ČR Uherské Hradiště plk. JUDr. Bronislav Šabršula.

Zadržený šestadvacetiletý muž z blízkého zahraničí byl tím mužem v kukle a béžové vestě, který mířil na obsluhu kanceláře pistolí. Druhému zadrženému muži je třiadvacet let a je z Boskovic. Loupeže se měl účastnit jako řidič, který na oba pachatele čekal v autě u fotbalového stadionu. Třetího pachatele kriminalisté zadržet nemohli, protože je vazebně stíhán v Rakousku. Je jím devětadvacetiletý muž z Brna, který před rokem opustil brány vezení za spáchání několika trestných činů.

Tato trojice pachatelů loupila nejen v Uherském Hradišti, ale před několika dny vyrazila také do Vídně. Tam měli dva pachatelé vyhlédnutý autobazar, do něhož přišli za bílého dne se stejnými pistolemi a požadovali po prodejci peníze. Ten jim je odmítl vydat, a tak lupiči vzali osobní audi a několik set euro a odjeli pryč. Po lupičích vyrazili pátrat policisté i ve vrtulníku. Pachatelé nakonec nechali stát auto na křižovatce a utíkali pryč. Na útěku byl dopaden právě devětadvacetiletý recidivista. Druhému z lupičů se podařilo utéct, stejně jako jejich řidič. Po jejich identitě i osudu začali pátrat rakouští kriminalisté ve spolupráci s českými protějšky. Dvojici odhalili a dopadli až právě hradišťští kriminalisté v Brně. Při výslechu v Uherském Hradišti se k oběma skutkům přiznali. Dvojice lupičů si najímala třetího muže jako řidiče, kterému za jeho služby platila. Auta si půjčovali z půjčovny a před loupežemi se převlékali do jiných oděvů. Do akcí používali plynové pistole. Kriminalisté jednu z pistolí zajistili. K loupeži v Hradišti byli odhodláni, jen neměli jasno, kde přesně budou loupit. Nejdříve obešli jeden bar a hernu, až došli k sázkové kanceláři, kterou se rozhodli přepadnout až přímo na místě.

Devětadvacetiletý muž z Brna a šestadvacetiletý cizinec žijící přechodně v Brně jsou podezřelí ze spáchání trestného činu loupeže, za což jim ze zákona hrozí až deset let vězení. Stejný trest za pomoc při spáchání loupeže hrozí třiadvacetiletému muži z Boskovic. Kriminalisté dali podnět k návrhu na vzetí do vazby oba zadržené muže.

 

2. březen 2012, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem