Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Lupička obviněna

MS kraj - policisté objasnili loupežené přepadení prodavačky v Havířově 

Ve velmi krátké době vypátrali policisté ženu podezřelou z přepadení prodavačky v Havířově-Šumbarku. Obvinili ji ze zvlášť závažného zločinu loupeže.

Jedná se o případ ze čtvrtka tohoto týdne, kdy neznámá pachatelka vešla po poledni do prodejny na náměstí T. G. Masaryka v Havířově-Šumbraku. Po předstírání koupě zboží přistoupila k prodavačce a s nožem v ruce požadovala peníze. Prodávající ženu posléze pobodala, odcizila dosud nezjištěnou hotovost a z místa utekla.

Pátrání po pachatelce se ihned po přijetí oznámení rozjelo na plné obrátky. Případ si vzhledem k závažnosti převzali krajští kriminalisté, přičemž byla samozřejmá úzká spolupráce s kolegy z územního odboru Karviná. Policisté zjišťovali všechny informace, kontaktovali desítky svědků a ve chvíli, kdy disponovali informacemi a fotografií k ženě, která mohla mít souvislost s loupeží, oslovili i veřejnost. Smyčka se začala pomalu stahovat. Den následující po loupeži a pár hodin po zaslání výzvy (včera odpoledne) zjistili policisté obvodního oddělení policie Havířov 3 a kolegové z havířovské služby kriminální policie a vyšetřování důležitou informaci. Briskně ji s krajskými kriminalisty prověřili a odpoledne již na policejní služebně seděla 35letá žena pohybující se na Havířovsku.

Po zadržení podezřelé tuto kriminalisté obvinili ze zvlášť závažného zločinu loupeže ve stadiu pokusu. Trestní sazba se pohybuje v rozmezí od 5 do 12 let odnětí svobody. I v této chvíli probíhají intenzivně úkony trestního řízení.

V souvislosti se zaslanou výzvou děkujeme redakcím, které ji zveřejnily a samozřejmě občanům za jejich ochotu a sdělené informace. Policisté zjistili nakonec totožnost podezřelé vlastní skvělou prací, ale spolupráce s veřejností je neocenitelná – například, mezi jednou z reakcí občanů byly i informace vedoucí k možné podezřelé, které se plně shodovaly s těmi, které kriminalisté krátce před tím prověřovali a nasměrovaly je k ženě...

por. Mgr. Soňa Štětínská

 

------------------------------------ původní zpráva z 28. března 2014 (některé informace jsou oproti původní zprávě anonymizovány, pominuly důvody jejich zveřejnění). ----------------

Policisté díky intenzivní práci nyní zveřejňují fotografii ženy, která by podle dosud zjištěných indicií mohla mít souvislost se včerejším loupežným přepadením prodavačky v Havířově-Šumbarku.

Informaci o přepadení obdrželi policisté včera, ve čtvrtek, kolem 12.15 hodin. Jednalo se o prodejnu na náměstí T. G. Masaryka v Havířově-Šumbraku, kde neznámá pachatelka po předstírání koupě zboží přistoupila k prodavačce a s nožem v ruce požadovala peníze. Prodávající ženu posléze pobodala, odcizila dosud nezjištěnou hotovost a z místa utekla.
Na místo ihned vyjeli policisté územního odboru Karviná, kteří učinili neodkladné a neopakovatelné úkony – zajistili místo, začali se zjišťováním a dokumentováním všech informací a stop. Pátrání po pachatelce se naplno rozjelo, přičemž věc si vzhledem k závažnosti převzali krajští kriminalisté.

Prověřování nasměřovalo kriminalisty i k jisté ženě, kterou by potřebovali ztotožnit (popis je oproti původní zprávě anonymizován, pominuly důvody zveřejnění).

Na základě zjištěných informací nelze v této chvíli jednoznačně potvrdit, že tato žena má přímou souvislost s přepadením. Každopádně, žena se pohybovala kolem poledne v centru Havířova-Šumbarku. Pohybovala se rovněž v místě a okolí prodejny, ve které si byla zboží prohlídnout ještě jednou před tím, než do ní opět vešla. Při první návštěvě bylo v prodejně několik osob, které postupně odešly. Jedná se o důležité svědky, stejně jako je muž, který volal na tísňovou linku a napadení oznámil – kriminalisté tímto oslovují všechny tyto občany, aby je neprodleně kontaktovali.

Žádáme pak všechny občany, kteří ženu poznali, nebo mohou k celé události cokoli policistům sdělit (mají informace k pohybu osoby, viděli ji někam utíkat), aby neprodleně volali na bezplatnou policejní linku 158. Informace mohou sdělit také na nejbližší policejní služebně.

Děkujeme sdělovacím prostředkům za zveřejnění a občanům za pomoc.

por. Mgr. Soňa Štětínská

29.3.2014

 

vytisknout  e-mailem