Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

„Má-li se člověk stát člověkem, musí se vzdělat“

LIBEREC – Citát „Učitele národů“ by si měli vštípit především rodiče. 

Školní rok je ve svém závěru a kvapnými kroky se blíží ku dvouměsíční zasloužené dovolené. Děcka finišují v úpravě známek před konečnou rekapitulací jejich činnost za celý uplynulý školní rok. Mnohdy s úspěchy, jindy marně, anebo také vůbec. Někdy domů namísto vysvědčení dorazí jen oznámení o tom, že žák v tomto školním roce úspěšný nebyl a jeho klasifikace se stala zcela bezpředmětnou. Příčiny toho mohou být všeliké. Dlouhodobé zdravotní problémy studenta například, nebo také, a to ovlivnit na rozdíl od předchozího případu lze, přístup rodičů. Ti, v jistých případech dostatečně nezamezili nebo nemotivovali svou ratolest k tomu, nevést zahálčivý život a pravidelně školu navštěvovat. Absence ve výuce v průběhu roku se pak na známkách jistojistě podepíše. A tehdy, pokud se objeví větší množství neomluvených hodin ve školní docházce žáka, nastupuje policie. Neomluvené hodiny totiž mohou nasvědčovat tomu, že institut rodiny selhal a výchova rodičů umožnila mladému studentovi vést zahálčivý způsob života, přičemž dojde k ohrožení jeho výchovy a ohrožení rozumového a mravního vývoje.

Školy jsou povinny oznamovat orgánu sociálně právní ochrany dětí skutečnost, že dítě zanedbává školní docházku a tím tedy rodiče neplní svou rodičovskou povinnost. Jedná-li se o opakované záškoláctví a zákonní zástupci již byli pravomocně shledáni vinnými, škola věc oznámí státnímu zastupitelství nebo přímo policii.
vykřičníkŠkolní docházka je povinná po dobu devíti školních roků, nejvýše však do konce školního roku, v němž žák dosáhne sedmnáctého roku věku. Má za cíl rozvoj osobnosti člověka, který bude vybaven poznávacími a sociálními způsobilostmi, mravními a duchovními hodnotami pro celý občanský život.

Ohrožení těchto zásad se dopustila 41 letá žena z Liberce. Od února do března letošního roku, nezajistila svému synovi pravidelnou školní docházku a chlapec tak zameškal  téměř 110 hodin, které neměl omluvené.
Stejně tak jednala 33 letá žena z Liberecka, která již byla Okresním soudem odsouzena za přečin ohrožování výchovy dítěte, avšak i přesto její dcerka zameškala dalších bezmála 140 hodin bez omluvy a to v době od poloviny prosince 2017 do současnosti.
Velmi znepokojující cifrou je pak případ téměř 370 neomluvených vyučovacích hodin, které zameškala dívenka z Liberce od počátku školního roku do března roku 2018. Nezodpovědní rodiče tak výrazným způsobem ohrozili její rozumový a mravní vývoj.

Ve všech těchto skutcích policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání přečinu ohrožování výchovy dítěte, za což zákonným zástupcům v případě odsouzení, může hrozit trest odnětí svobody až na dvě léta.

„Cílem vzdělání a moudrosti je, aby člověk viděl před sebou jasnou cestu života…“, J.A. Komenský.
 

27. června 2018
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem