Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

AKTUALIZACE - Taneční festival "Mácháč 2018" začíná už tento pátek

ČESKOLIPSKO - Do Doks zamíří tisícovky návštěvníků. 

Aktualizace ze dne 27. 8. 2018, čas : 16.00

V souvislosti s incidentem ze sobotního večera u vstupu na pláž Klůček v Doksech, obvinil včera vyšetřovatel 48letého muže z Prahy z přečinů ohrožení pod vlivem návykové látky a z obecného ohrožení z nedbalosti, za což ho soud může potrestat až třemi lety odnětí svobody. Na rozhodnutí o vině a trestu si počká na svobodě.

Při včerejších kontrolách motorizovaných návštěvníků tanečního festivalu na jejich cestě domů přistihli policisté za volantem vozidla dva řidiče se zbytkovým alkoholem a devět řidičů pod vlivem drog. Všech jedenáct dopravních deliktů oznámili do správního řízení jako přestupky. Ve správním řízení bude projednán i řidič, který řídil bez platného řidičského průkazu. U dalších dvaceti šoférů pak zjistili porušení zákona o silničním provozu například v podobě nepoužití bezpečnostního pásu nebo špatného technického stavu vozidla. 

por. Bc. Ivana Baláková

Aktualizace ze dne 26. 8. 2018 čas : 12.00

V průběhu včerejšího dne a noci na dnešek jsme zadokumentovali držení drog u dalších osmi návštěvníků akce. Všechny případy jsme kvalifikovali jako přestupek. Bezpečnostní opatření bude dnes pokračovat kontrolami řidičů motorových vozidel, kteří budou opouštět festival. Podrobovat je budeme dechové zkoušce a případně i testu na drogy.

V průběhu noci ze soboty na neděli došlo v areálu festivalu ke dvěma incidentům. V této souvislosti jsme zadrželi a následně převezli na protialkoholní záchytnou stanici 30letou ženu z Plzně, která krátce po půlnoci na pláži Klůček  v opilosti se 2,11 promile alkoholu v krvi napadla tři členy ochranky a jednoho zdravotníka. Žena se před incidentem pohybovala v zóně, která nebyla určena pro návštěvníky,  a proto ji odtud vykázal pracovník ochranky. Její agresivní chování se projevilo i v době, kdy ji policisté převáželi do protialkoholní záchytné stanice. Ve vozidle se snažila policisty pokousat a kopala kolem sebe takovou razancí, že poškodila okénko.  Událost jsme kvalifikovali jako přestupek proti veřejnému pořádku a také jako přestupek proti občanskému soužití. Za ty jí nyní hrozí ve správním řízení až desetitisícová pokuta.incident Doksyincident Doksy

Mnohem závažnější incident se odehrál v sobotu před 22. hodinou u hlavní vstupní brány vedoucí na pláž Klůček. Osmačtyřicetiletý muž z Prahy  nejprve i přes zákazové dopravní značení a zátarasy  projel  svým osobním vozidlem tovární značky Audi S 8 cestu určenou pro pěší návštěvníky festivalu až k hlavní vstupní bráně  u pláže Klůček, kde ho zastavila pracovnice bezpečnostní služby. Ta mu průjezd branou zakázala a důrazně ho vyzvala i k tomu, aby s autem ani necouval, protože se za ním pohybovali lidé. Na to zareagoval tím, že při stále zapnutém motoru vůz rozjel směrem dopředu. V té době se kolem brány i za ní pohybovali lidé, kteří v opilosti autu nevěnovali dostatek pozornosti, a proto musela rychle zasáhnout ochranka, která hlasitým  křikem návštěvníky varovala, aby ustoupili. Jeho vozidlu se ale nedokázala vyhnout 43letá pracovnice soukromé bezpečnostní agentury, kterou natlačil na stěnu zábrany a přivodil jí tím lehké poranění na ruce. Podezřelý měl v sobě v té době 1,36 promile alkoholu. Policisté ho na místě zadrželi a eskortovali do policejní cely. On  se hájí tím, že si před branou  posunul ovladač automatického řízení do nesprávné polohy omylem, čímž se stalo, že vozidlo popojelo. Podezřelý i nadále zůstává v policejní cele a vyšetřovatel připravuje podklady pro jeho trestní stíhání pro přečiny ublížení na zdraví z nedbalosti ve stadiu pokusu, obecného ohožení z nedbalosti a ohrožení pod vlivem návykové látky. Za to mu nyní hrozí až tříletý trest odnětí svobody.

por. Bc. Ivana Baláková

Aktualizace ze dne 25.8. 2018, čas : 10.00 :

V průběhu pátku a noci z pátku na sobotu odhalili policisté ve spolupráci s celníky celkem 45 drogových deliktů. Jedná se o držení omamných a psychotropních látek,  mezi kterými převažuje marihuana. Kromě ní měli návštěvníci akce u sebe i extázi, kokain, hašiš nebo MDMA. U 38 osob zajistili policisté takové množství drogy, které zakládá skutkovou podstatu přestupku. Jejich věk se pohyboval mezi 21 až 25 lety. Držení drog u dalších 7 lidí policisté kvalifikovali jako přečin přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu. Za ten hrozí pachateli až jeden rok odnětí svobody. Z uvedeného přečinu jsou podezřelí 27letý muž z Rakovníka, který měl u sebe 9 tablet extáze, 35letý muž z Frýdku Místku s 10 tablety extáze, 19letá slečna z Prahy, která přechovávala 1,5 gramu kokainu, 34letý Pražan s 11 kusy extáze a 28letý návštěvník akce ze Zlonic, který si s sebou přivezl 1 gram MDMA a 1 tabletu extáze. Všechny zajištěné drogy policisté zaslali k odborné expertíze, teprve po obdržení jejích výsledků je možné zahájit trestní stíhání podezřelých.

Kromě těchto drogových deliktů policisté odhalili při dopravních kontrolách za volantem 24letého řidiče s 1,46 promile alkoholu v krvi, za což se bude zodpovídat z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a další 3 řidiče, kteří se za řízení pod vlivem alkoholu budou zodpovídat ve správním řízení. Dva řidiče projedná příslušný úřad  ve správním řízení za jízdu pod vlivem drog.

Podle našich odhadů se letošního tanečního festivalu účastní kolem 10 000 návštěvníků. V rámci bezpečnostního opatření letos oproti předchozím rokům pooprvé využíváme pět spektrometrů na detekci stop po drogách a prekurzorech.  Čtyřmi přístroji teď nově disponuje Celní správa ČR. Pátou s sebou na Doksko tradičně přivezli celníci ze saských Drážďan, kteří nám při odhalování drog vypomáhají na Doksku už šestým rokem.

Kontroly spojené s odhalováním drogových deliktů jsme rozšířili ze stanovišť na silničních komunikacích i o kontroly ve vlakové dopravě. Na vytipovaných spojích procházejí vagóny společně policisté s celníky a psem vycvičeným na vyhledávání drog. Tři  ze sedmi  osob  podezřelých ze spáchání přečinu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu jsme odhalili právě ve vlaku směřujícím na Doksy.

por. Bc. Ivana Baláková

V pátek 24. srpna začíná na pláži Klůček u Máchova jezera v Doksech taneční beach open air festival "Mácháč 2018" s kapacitou až 10.000 návštěvníků a potrvá do neděle 26. srpna. Do Doks se proto chystají nejen jeho návštěvníci, ale také policisté a celníci. Jejich úkolem bude udržet veřejný pořádek, předcházet  majetkové trestné činnosti, odhalovat případy držení a distribuce drog a v neposlední řadě také zajistit bezpečnost a plynulost silničního provozu.

Policistům českolipského územního odboru Policie ČR  budou přitom vypomáhat kolegové z oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, poříčního oddělení Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje a policejního ředitelství v Drážďanech, dále pak kriminalisté z libereckého krajského toxi týmu a pracovníci Celních úřadů z Liberce a saských Drážďan.1činnost saských celníků v průběhu loňského ročníku Mácháče

Celníci ze sousedského Saska  s sebou na Doksko  tradičně přivezou mobilní spektrometr, který dokáže s velmi vysokou přesností a rychlostí detekovat stopy po drogách, prekurzorech, ale také po výbušninách. Výsledek testu umí vyhodnotit na místě do několika vteřin. Pokud přístroj přítomnost zakázané látky ve vozidle potvrdí, provedou jeho kontrolu  s nasazením služebního psa vycvičeného na vyhledávání drog. Často se pak stává, že ještě dříve, než prohlídku s využitím služebního psa zahájí, začnou držitelé drog svůj kontrabant celníkům vydávat sami, protože vědí, že ji celníci z Drážďan umí vyhledat i v těch nejdůmyslnějších skrýších.

Do bezpečnostního opatření stejně jako v loňském roce zapojíme rovněž prvosledové hlídky se speciální výzbrojí. Jejich úkolem je  rychle a adekvátně zasáhnout při mimořádné situaci. Do jejich výzbroje patří například i samopaly.

O výsledcích bezpečnostních kontrol budeme veřejnost na našich stránkách průběžně informovat. V místech, kde budou probíhat rozsáhlejší silniční kontroly návštěvníků festivalu,  přechodně snížíme povolenou rychlost  až na 30 km /h v zájmu zajištění bezpečnosti všech kontrolovaných osob, ale i policistů a celníků. Na tuto úpravu upozorní motoristy  dopravní značení.

20. 8. 2018
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

incident Doksy

incident Doksy 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem