Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Magistrem bez řádného studia

České Budějovice – Českobudějovičtí kriminalisté obvinili podvodníka .  

Dvaatřicetiletý muž z Českobudějovicka si v roce 2008 začal pohrávat s myšlenkou, že by si mohl opatřit akademický titul. Studovat se mu ovšem nechtělo a tak se rozhodl, že si ho opatří jinak. V úvahu připadal internet, prostřednictvím kterého si objednal falzifikáty dokumentů o dosaženém vzdělání. Tímto nezákonným způsobem si následně obstaral padělky veřejných listin, a to diplom a vysvědčení o státní závěrečné zkoušce jedné z vysokých škol v Praze. V nejméně dvou zjištěných případech pak těchto listin užil jako pravých - k žádosti o vydání občanského průkazu a při nástupu do zaměstnaneckého poměru k jedné českobudějovické společnosti.
Neoprávněně si tak přisvojil a užíval akademický titul magistr. Jeho nezákonné jednání se českobudějovickým specialistům z oddělení hospodářské kriminality podařilo prokázat.

Tento případ by měl být varováním pro ostatní, kteří dychtí po koupi titulů. Muž si totiž místo výhod přivodil jen samé nepříjemnosti, které ho nakonec mohou připravit o několik měsíců svobody. Včerejšího dne si vyslechl obvinění z trestného činu padělání a pozměňování veřejné listiny. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody v délce trvání až dvou let nebo peněžitý trest.

nprap. Regina Tupá, piscb@mvcr.cz
25. ledna 2012

 

vytisknout  e-mailem