Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Mají na svědomí řadu vloupání na Boskovicku

BLANSKO-VYŠKOV: Jeden z pachatelů je již ve vazbě. 

 
 
    Majitelé domků i rekreačních chat na Boskovicku si mohou alespoň zčásti odechnout. Blanenští kriminalisté totiž zakročili proti činnosti skupiny tří pachatelů, kteří buď samostatně, ale většinou ve skupině podnikali nájezdy do různých lokalit v Boskovicích a okolí. Lidem brali v různých obdobích loňského roku zejména ty věci, které mohli následně prodat ve sběrnách druhotných surovin a získat tak peníze pro svoji potřebu.  
 
     Činnost tří pachatelů ve věku dvaadvaceti, pětatřiceti a šestatřiceti let zacházela někdy až do kuriózních situací. Vloni v polovině února jeden z pachatelů například z rekreační chaty v oblasti zvané „Rovná“ u Boskovic vyboural z terasy nosnou traverzu, kterou pak prodal v kovošrotu. Po vybourání traverzy se část terasy zbortila. Zatímco krádeží traverzy vznikla škoda za necelé 2 tisíce, na chatě majitel škodu vyčíslil nejméně na dalších 10 tisíc korun.
 
    Kromě tohoto případu se pachatelé několikrát vloupali do chat ve Lhotě Rapotině, kde brali plechové dveře, kovové stoličky, jízdní kola, lešenářské i další trubky, čerpadla, ale také například přívodní kabely, zavařeniny, víno a tvrdý alkohol. Co nepobrali, to poničili. Majitelce jedné z chat rozbili například černobílý televizor a komodu, rozbíjeli také okna a dveře. V jiných místech zase vzali například kovové nádrže na vodu, konzervy s masem nebo med. Přímo v Boskovicích zase navštívili průmyslový areál, kde kromě měděných kabelů odčerpali ještě i naftu ze zaparkovaných nákladních aut a traktorů. Jednalo se o víc jak 80 litrů paliva v hodnotě asi 3 tisíc korun.
 
   Některé jejich „výlety“ za krádežemi však neskončily dle jejich představ. Například v Doubravici nad Svitavou začali v květnu strhávat měděné okapy a svody z jedné z místních budov. Když už je měli na zemi a připravené k odnesení, vyrušili je majitelé budovy a svody tak zůstaly na místě.
 
   Nejmladší z pachatelů se pak ještě zaměřoval na krádeže věcí v obchodních domech. Zejména v období před vánočními svátky, tedy vloni koncem listopadu, kradl potraviny ve dvou blanenských supermarketech a jednou také v Boskovicích. Bral zde přímo z regálů do bundy cukrovinky, čokolády, sýry, kávu, jídlo pro psy, ale také cigarety a drogistické potřeby. Kromě toho nalezl platební kartu na autobusovém nádraží, kterou si ponechal.
 
   V současné době je tento nejmladší z pachatelů již ve vazbě z důvodu, aby v majetkové trestné činnosti dále nepokračoval. Další dva jsou stíháni na svobodě. Jsou obvinění z trestných činů krádeže, poškození cizí věci a porušování domovní svobody. Při vyšetřování případů policisté zjistili, že tito pachatelé již byli v minulosti za podobnou majetkovou trestnou činnost odsouzeni. Nyní mají na svědomí dohromady celkem nejméně dvanáct případů. Škoda na odcizených věcech dosáhla více jak 42 tisíc korun, poškozením pak dalších asi 50 tisíc korun.
 
    por. Mgr. Iva Šebková, 4.2.2014
 
 
Odkazy do noveho okna

Nalezené věci z trestné činnosti 3

Nalezené věci z trestné činnosti 3 

Detailní náhled

Nalezené věci z trestné činnosti

Nalezené věci z trestné činnosti 

Detailní náhled

Nalezené věci z trestné činnosti1

Nalezené věci z trestné činnosti1 

Detailní náhled

Nalezené věci z trestné činnosti2

Nalezené věci z trestné činnosti2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem