Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Malí cyklisté skončili pod auty

HODONÍNSKO: Hned čtyři nehody s účastí cyklistů 

Ve čtvrtek se na Hodonínsku odehrály čtyři dopravní nehody, v nichž svoji roli sehráli cyklisté. V obci Skalka jel desetiletý cyklista ( bez cyklistické přilby ) na svém jízdním kole po místní komunikaci. Při najíždění na hlavní silnici nedal přednost v jízdě zleva jedoucímu osobnímu vozidlu a narazil s kolem do boku vozidla. Pro poranění hlavy byl malý cyklista převezen do nemocnice, kde byl ošetřen s lehkým zraněním.
V obci Hovorany došlo rovněž ke střetu třináctileté cyklistky s osobním vozidlem. Cyklistka se při jízdě středem vozovky v nepřehledné zatáčce bočně střetla s bokem protijedoucího vozidla. Po kontaktu s vozidlem upadla na vozovku, přičemž utrpěla lehké zranění.
Další dětský cyklista boural ve Veselí nad Moravou na křižovatce. Šetřením policistů bylo zjištěno, že řidička osobního vozidla jedoucí  po vedlejší pozemní komunikaci nedala přednost v jízdě po hlavní pozemní komunikaci přijíždějící patnáctileté cyklistce. Z toho důvodu došlo ke střetu cyklistky a vozidla, po kterém dívka přepadla na kapotu vozidla a poté spadla před vozidlo. Při nehodě utrpěla cyklistka lehké zranění. Podle svědeckých výpovědí neměla dívka při jízdě nasazenou přilbu.
K poslední nehodě s cyklistickým účastníkem došlo v Hodoníně. Jednapadesátiletý muž se při jízdě nevěnoval dostatečně řízení svého jízdního kola a zezadu narazil do stojícího nákladního vozidla. Po nárazu upadl cyklista vedle vozidla a zůstal ležet v bezvědomí na vozovce. Se zraněním hlavy byla sanitkou přepraven k ošetření do nemocnice. Pro zjevnou podnapilost u tohoto muže nařízen odběr krve na zkoušku alkoholu. Dechová zkouška nebyla možno pro poranění provést. Ani tento cyklista při jízdě nepoužil ochrannou přilbu.
 

Policisté upozorňují na povinnost, kterou stanovuje zákon, že cyklisté mladší 18-ti let jsou povinni mít na hlavě nasazenou a řádně upevněnou ochrannou přilbu. Ta často může předejít vážným zraněním.
 

nprap. Petr Zámečník
 

vytisknout  e-mailem