Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Malý hrdina pomohl zadržet pachatele

Devítiletý chlapec zavolal na stopadesátosmičku poté, co si všiml nesprávného chování „dospěláka“. 

Bylo čtvrt na pět odpoledne, když si malý Matěj všiml v Novoborské ulici muže, který ničil kasičku u boxu na noviny. Cíl jeho vandalství byl zřejmý, zmocnit se obsahu pokladničky.

Matěj si ale také všiml, že všichni ostatní dospělí mužovo počínání přehlíží a raději takzvaně odvrací hlavu na druhou stranu. Proto to byl právě devítiletý Matěj, který na nic nečekal a vytočil linku tísňového volání 158.

Na druhém konci se během okamžiku ozvala operátorka, které chlapec povykládal, čeho byl právě svědkem, ale nejen to. Přesně policistce popsal, kde se právě nachází, jak vandal vypadá, co má na sobě a kterým směrem z místa události odchází. Navíc byl hoch natolik odvážný, že muže z uctivé vzdálenosti sledoval a to dokonce i se svým mladším bratrem, kterého právě opatroval.

Na základě tohoto oznámení se rozjela akce k zadržení pachatele. Operátorka, která přijala Matějovo oznámení, okamžitě předala informaci svému kolegovi. Ten neprodleně vyslal do dané lokality policejní hlídky. Operátorka dále zůstala v kontaktu s Matějem, krom jiného také proto, aby nebyl na celou dramatickou situaci sám.

A byl to opět Matěj, který operátorce pomáhal hlídky navigovat. Sám od sebe si totiž uvědomil, že každá pouliční lampa je opatřena evidenčním číslem. Tato čísla sloupů veřejného osvětlení jsou zanesena do takzvaných mapových podkladů, které mají operátoři linek tísňového volání k dispozici. A šikovný chlapec podvakrát tato čísla operátorce nadiktoval, díky čemu policisté přesně věděli, kde se nachází jak „zločinec“, tak jeho pronásledovatel, tedy Matěj.

Chlapce od jeho jednoznačně správného jednání neodradilo ani to, že „lumpa“ na chvilku ztratil z dohledu. Nevzdal se a společně se svým mladším bráškou vandala našel a pokračoval v jeho sledování.

Po několika minutách dorazila na místo policejní hlídka, která šestadvacetiletého muže zajistila a provedla s ním všechny potřebné úkony. Jako jednoznačný důkaz pak policistům posloužila ta kasička, u které celý tento příběh začal, a kterou muži zákona u zadrženého i zajistili.

Mužovo jednání je momentálně kvalifikováno jako přestupek proti majetku.

Z tohoto místa bychom rádi poděkovali devítiletému Matějovi, jehož počínání může být jednoznačným příkladem pro všechny ostatní, jak si v takovýchto případech a situacích počínat. Příkladná je také jeho nelhostejnost ke svému okolí a nesprávnému jednání jiných.

por. Mgr. Tomáš Hulan 9. 6. 2016

vytisknout  e-mailem