Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Maminko, tatínku, chci být vidět

ŽĎÁRSKO: Soutěžili všichni přítomní 

     Každý den dochází na silnicích k vážným dopravním nehodám, jejichž účastníky nebo oběťmi bývají často i chodci. Příčinou mnoha tragických nehod je nedostatečná viditelnost. Řidiči se shodují na tom, že chodce při kolizi neviděli vůbec nebo ho viděli příliš pozdě.

     I to byl jeden z impulsů, proč se krajská koordinátorka BESIP pro Kraj Vysočina ve spolupráci s Policií ČR, odbory dopravy a odbory školství rozhodla spolupořádat preventivní akci pro rodiče s dětmi pod názvem „Maminko, tatínku, chci být vidět“. Akce se uskuteční po celém Kraji Vysočina. V regionu Žďár nad Sázavou již proběhla dvě setkání 4. a 5. října 2011 v obcích Budeč na Žďársku a v Zubří na Novoměstsku. Rodiče nebo prarodiče přišli soutěžit v jednoduchých dopravních disciplínách hlavně o vestičky a další drobné reflexní prvky. Děti plnily úkoly přiměřené jejich věku. Některé za námi přijely na kole bez helmy. V průběhu soutěžení provinilci zjistili, že nepatří do skupiny dospělých a ochrannou helmu musí mít při jízdě správně upevněnou na hlavě. Potěšující pro nás bylo, když se za námi po chvilce původně hříšníci vrátili zpět ve vyhrané vestě a s helmou na hlavě.

     Přítomní si mohli prohlédnout i připravené fotografie z časných ranních hodin z jiné preventivní akce. Úkolem bylo najít cyklistu. Na prvním obrázku ho hledali těžko. Byl oblečen do tmavého oblečení a kolo neměl vybavené žádným světlem ani odrazkou. Na druhém obrázku cyklistu bezpečně hned označili. Ten měl kolo řádně vybavené a i drobné ozdoby na oblečení zářily do tmy. Hlavně dětem jsme vysvětlili, že reflexní materiály dokážou odrážet světlo na vzdálenost až 200 metrů a řidič tak má dostatek času zareagovat na kohokoliv. V tmavém nebo modrém oblečení je chodec i cyklista takřka neviditelný.

     Jen připomínáme, že za devět měsíců tohoto roku šetřili policisté 17 dopravních nehod, kdy účastníkem byl chodec a u 45 nehod byl aktérem cyklista.

por. Mgr. Jana Martincová, komisař

7. října 2011

Odkazy do noveho okna

Budeč 4.10

Budeč 4.10 

Detailní náhled

Budeč1 4.10

Budeč1 4.10 

Detailní náhled

Budeč2 4.10.

Budeč2 4.10. 

Detailní náhled

Budeč3 4.10

Budeč3 4.10 

Detailní náhled

Budeč4 4.10

Budeč4 4.10 

Detailní náhled

Zubří 5.10

Zubří 5.10 

Detailní náhled

Zubří1 5.10

Zubří1 5.10 

Detailní náhled

Zubří2 5.10

Zubří2 5.10 

Detailní náhled

Zubří3 5.10

Zubří3 5.10 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem