Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Manipulace sportovních utkání je celosvětový problém, který stále narůstá

Konference Interpolu v Praze přinesla nové možnosti v boji proti nim. 

Třídenní setkání 150 odborníků na tzv. Match-Fixing z téměř 50 zemí světa v Praze přineslo posun v konkrétních případech ovlivňování zápasů a vyslalo důležitou zprávu do veřejného prostoru, že se jedná o problematiku, na jejíž potírání se intenzivně podílí rozsáhlá síť policistů a dalších expertů z různých států světa, a to pod hlavičkou Interpolu.

Organizované skupiny si pro manipulaci velmi často vybírají nižší soutěže, a to nejen celosvětově oblíbených sportů jako fotbal, basketbal, ale také další sporty, například stolní tenis. Match – Fixing je celosvětový problém, který v naprosté většině případů překračuje hranice států. Proto je klíčová spolupráce národních a mezinárodních institucí, jako je Interpol, Europol a národních a mezinárodních sportovních organizací a svazů. Právě i sportovní svazy a organizace, včetně ČOV a NSA, se tomuto fenoménu snaží čelit a spolupracují s policií.

Jedním ze závěrů právě ukončeného zasedání je shoda na nutnosti užší spolupráce všech zainteresovaných subjektů na národní úrovni, která by měla vyústit ke vzniku národní platformy zabývající se touto problematikou.

Problém match-fixingu je celosvětově vnímán jako závažná hrozba. Většina sportovců soutěží čestně a dodržuje zásady férovosti. Společným cílem policie a dalších stran je zajistit, aby nekalé jednání menšiny neohrozilo vnímání sportu a ducha fair play.

kpt. David Schön
17. října 2024

Odkazy do noveho okna

Interpol 1

Interpol 1 

Detailní náhled

Interpol 2

Interpol 2 

Detailní náhled

Interpol 3

Interpol 3 

Detailní náhled

Interpol 4

Interpol 4 

Detailní náhled

Interpol

Interpol 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem