Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Mantrailing – psí dovednost při vyhledávání osob

Policisté v Náchodě uspořádali seminář 

BloodhoundBloodhound
Ve světě již mnoho let využívaná metoda vyhledávání osob, mantrailing, dostává slovo také v Česku. Mantrailing je zvláštní způsob sledování lidské pachové stopy s pomocí speciálně vycvičeného psa. Pes je vycvičen ke sledování pachové stopy pouze jediné (hledané) osoby,  kdy se zaměřuje na individuální pach hledané osoby. Pes pracující touto metodou nemusí striktně sledovat stopu pohřešované osoby, může se od skutečné stopy vzdálit a cestu si zkrátit. Jediným cílem práce psa je co nejrychlejší nalezení pohřešované osoby.  Pes užívaný pro tyto účely bývá většinou plemene bloodhound a dokáže díky svým fyziologickým vlastnostem zachytit i pach starý mnoho hodin, soustředit se pouze na něj a neúnavně k němu jít. Metodou je možno cvičit i jiná plemena, většinou lovecká. Tento způsob vyhledávání osob je proto vhodný pro policii při pátrání po pohřešovaných a ztracených osobách.
 
Policisté z Oddělení služební kynologie z Hradce Králové ve dnech 11. až 13. srpna 2011 uspořádali na Územním odboru Náchod seminář o výcviku mantrailingu, spojený s praktickým cvičením a vzájemnou výměnou zkušeností. Aby služební pes Glock nemusel cvičit sám, přizvali krajští kynologové i další čtyřnohé a dvounohé účastníky. Semináře se zúčastnilo celkem šest psů plemene bloodhound (na Slovensku nazývaného psem Sv. Huberta), k nim se přidalo ještě pět psů jiných plemen. Policejní pes Glock, který je vlastně teprve štěnětem, i když na to svou výškou a mohutností vůbec nevypadá, tak mohl odkoukat spoustu triků od starších a zkušenějších, stejně tak i jeho psovod, který má sice spoustu zkušeností s policejními psy, ale Glock je jeho prvním bloodhoundem.
 
16Velkým přínosem byla zejména mezinárodní účast, kdy se s frekventanty o své dlouholeté zkušenosti podělila výcvikářka mantrailingu Petra Müllers ze záchranné brigády BRH Bonn/Rhein-Sieg z Německa a členové slovenského Klubu psů Sv. Huberta. Společné třídenní cvičení se odehrálo za poměrně pěkného počasí v lesích a na loukách v okolí Náchoda. Psům se zcela určitě líbil přístup jejich cvičitelů, kdy za každý správně vypracovaný úkol a vyhledanou osobu dostali lákavě vonící chutnou masovou odměnu. Účastníci semináře se společně shodli na tom, že sledování, vzájemné konzultace práce výcvikáře a výměna zkušeností pro ně byla velice přínosná. Ze závěrečné společné fotografie, na níž se podařilo zachytit cvičence i jejich cvičitele, přímo srší optimismus, zaujetí a vzájemná náklonnost dvounohého i čtyřnohého „plemene“.
 
Por. Bc. Eva Prachařová
15. 8. 2011 v 10:30

vytisknout  e-mailem