Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Manželský pár zneužíval platební karty

Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy objasnili v těchto dnech závažnou trestnou činnost na úseku padělání a pozměňování peněz. Obviněn byl manželský pár.  

Podnět k vyšetřování této trestné činnosti dostali kriminalisté počátkem května letošního roku. V průběhu vyšetřování zjistili a zadokumentovali, že šestatřicetiletý muž zaměstnaný jako číšník jedné z restaurací na Letišti Ruzyně, zneužíval platební karty hostů. Za tímto účelem si vybíral výhradně cizí státní příslušníky. Při placení od nich vzal jejich platební kartu, kterou donesl k baru a provedl tam transakci. Zároveň si ale zapsal údaje nezbytné pro potřeby internetového obchodu a následně je předával své dvaapadesátileté manželce, která prováděla objednávky. Ty zadávala doma, pokaždé ze stejného počítače.
 
Takovýmto způsobem si manželé objednávali nejrůznější spotřební elektroniku, počítačovou techniku, parfumerii i léky. Kriminalisté mají poznatky, že této trestné činnosti se pár dopouštěl nejméně od prosince roku 2008 do současné doby. Zneužil tak prozatím 26 platebních karet a způsobil škodu bezmála půl miliónu korun. Některými takto získanými věcmi si manželé vybavili domácnost, některé dále prodávali, například prostřednictvím internetových aukcí. Při domovních prohlídkách byla zajištěna řada věcí, u kterých je důvodné podezření, že pocházejí z trestné činnosti.
 
Ve středu dne 29. července kriminalisté muže zadrželi přímo v jeho zaměstnání. Na služebně skončila též jeho manželka. Oba byli obviněni ze spáchání trestných činů padělání a pozměňování peněz a podvodu a zároveň byl podán podnět městskému státnímu zástupci na jejich vzetí do vazby. Ten ale nebyl akceptován a oba obvinění jsou tak prozatím stíháni na svobodě. Hrozí jim ale trest odnětí svobody v rozsahu od 5 do 10 let.  
 
4.8.2009 por. Bc. Eva Miklíková

vytisknout  e-mailem