Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Mazaný zloděj

LITOMĚŘICE – Maso uložil do kočárku; Auto není trezor! 

Až dvouleté vězení hrozí 48letému muži, který odcizil v prodejně maso a masné výrobky za více než 5 tisíc korun. Vybrané zboží místo do nákupního vozíku ukládal do dětského kočárku. Po projetí prostorem pokladem byl s nezaplaceným zbožím zadržen zaměstnancem prodejny. Poté putoval dotyčný muž s policisty na služebnu, kde mu bylo sděleno podezření pro trestný čin krádeže. Stíhání podezřelého probíhá na svobodě a v případě soudem uznané viny mu hrozí až dvouleté vězení.

Auto není trezor!

Během uplynulých dvou dnů litoměřičtí policisté přijali pět oznámení o vloupání do zaparkovaných vozidel v centru Litoměřic. Všechny případy mají pravděpodobně stejný motiv. Ve vozidlech byla viditelně ponechaná nějaká cennost, která zřejmě neznámého lapku zlákala k činu. V jednom případě ponechal poškozený ve vozidle peněženku, další z poškozených zanechal na sedadle vozidla notebook v hodnotě přesahující 20 tisíc korun, dále byla odcizena taška s osobními věcmi, doklady a také nakoupené zboží. Celková škoda se vyšplhala přes 45 tisíc korun. K jednomu vloupání došlo v nočních hodinách a ostatní případy se staly za bílého dne, kdy poškození na několik minut opustili zaparkované uzamčené vozidlo.

Jak zmařit „vykradačům“ aut jejich záměr? V první řadě nenechávat nic ve vozidle. I pro pár drobných mincí, které jsou uložené v přihrádce středového panelu, celá řada pobertů neváhá rozbít okno či vypáčit zámek, čímž samozřejmě majiteli vozu způsobí daleko větší škodu na poškození než na odcizení věcí z interiéru automobilu. Zavazadlový prostor při parkování raději vždy vyprázdnit, a pokud je to možné, tak krycí roletu nechávat otevřenou, aby bylo vidět, že se zde nenacházejí žádné cennosti. Vhodné je i doporučení - nechávat otevřené i uzavíratelné přihrádky, kdy je pouhým nahlédnutím vidět, že zde není nic, co by se dalo odcizit.

Doporučujeme:
• ve svých vozidlech nevystavujte žádné věci, ani prázdnou igelitovou tašku (i zdánlivě bezcenná věc může pachatele zlákat k vniknutí do vozidla)
• do palubní přihrádky neukládejte osobní doklady ani doklady k vozidlu
• nenechávejte žádné cenné věci ve vozidle (ani když vozidlo opouštíte na malou chvíli)
• zabezpečením vozidla ztížíte pachateli krádež
• zajímejte se o bezpečnější systém ochrany vozidla
• při odchodu od vozidla zkontrolujte uzamčení dveří a uzavření oken včetně střešního
• zamykejte vozidlo (i když se vzdalujete od vozidla jen na chvíli)
• využívejte hlídaná parkoviště
• neparkujte svá vozidla na opuštěných místech (více zde)

 

 

Litoměřice, 24. 11. 2015, nprap. Pavla Kofrová

Oddělení tisku a prevence

tel.: +420 974 436 208

       +420 724 101 966

e-mail: krpulk.kr.pis.lt@pcr.cz

vytisknout  e-mailem