Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Meeting ČSSD

Český Krumlov - Organizátor akce nežádal policii o prošetření. (Hlasová schránka 974 232 116) 

V neděli 30. srpna 2009, krátce před 19. hodinou vyslal policista operačního střediska Územního odboru Policie ČR Český Krumlov hlídku Obvodního oddělení Policie Český Krumlov na ulici Na Ostrově v Českém Krumlově, kde na meetingu ČSSD mělo docházet k narušování veřejného pořádku.
 
Po příjezdu hlídky na místo bylo provedeno prvotní šetření, kdy bylo hovořeno s organizátorem celé akce, který k věci uvedl, že  meeting ČSSD probíhal v pořádku, pouze občas docházelo ke slovní výměně názorů mezi přihlížejícími příznivci ČSSD a skupinkou lidí, která byla na umělém ostrůvku uprostřed řeky Vltavy.
 
Po příjezdu hlídky byl na místě klid a výše uvedený organizátor celé akce uvedl, že výslovně nežádá po policii žádného šetření. 
 
Dalším šetřením, které bylo provedeno ve spolupráci s Městskou policií Český Krumlov, která byla na místě v průběhu akce několikrát, aby monitorovala průběh, bylo potvrzeno, že na místě došlo jen k několika slovním rozepřím. Skupinka mladých lidí, kterých na ostrůvku uprostřed Vltavy bylo 15-20, stříkala vodu z vodních stříkacích pistolí, jednou byla použita světelná pyrotechnika a dvakrát až třikrát byla v krátkých intervalech použita ruční siréna. Vzhledem k tomu, že skupinka byla na ostrůvku uprostřed Vltavy, to znamená, že byla fyzicky oddělena od shromáždění, bezprostředně průběh meetingu ČSSD nenarušovala.
 
Organizátor akci předem oznámil Městskému úřadu Český Krumlov, ale možnosti požádat úřad nebo Policii ČR, aby shromáždění byla poskytnuta ochrana, nevyužil.
 
V současné chvíli probíhá prošetřování celé věci, která je šetřena jako přestupek proti veřejnému pořádku (dle § 46/1 zák. O přestupcích k § 14/2f zák. O právu shromažďovacím a § 47/1c zák. O přestupcích).   
 
 

por. Bc. Michaela Hončíková (pcrckpis@mvcr.cz)

vytisknout  e-mailem