Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Mějte své věci neustále pod kontrolou

Kapsář využije i chvilkové nepozornosti  

V době předvánočních nákupů, tlačenic u stánků, přepravy plnými autobusy a nakonec i chvíle klidného posezení u oběda zažívají mnohdy „žně“ kapsáři, či zloději, kteří se zaměřují na odložené věci.
V úterý 21. 12. 2010 královéhradečtí policisté přijali oznámení o krádeži tří peněženek.
První případ se odehrál při jízdě autobusem. Jedenaosmdesátiletá žena měla svou kabelku stále pod kontrolou, však mimo chvíli pohybu v autobuse, kdy se srazila s jedním spolucestujícím. Zřejmě v tu chvíli jí zloděj připravil o peněženku s doklady a finanční hotovostí.
V druhém případě došlo k odcizení peněženky z kabelky nesené na rameni a to ve chvíli, kdy čtyřiačtyřicetiletá žena opouštěla stánkový prodej v centru Hradce Králové. To že peněženku s penězi, platební kartou a doklady v kabelce nemá, zjistila až doma.
Poslední případ se odehrál v restauraci na Pražském předměstí v Hradci Králové. Zde zloděj využil nepozornosti poškozené, která po opuštění restaurace ponechala na stole svou peněženku. Po chvíli se do restaurace vrátila, ale peněženka s finanční hotovostí, doklady a platební kartou již byla pryč.

Policisté dané případy šetří jako přečiny krádeže a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Nedávejte zlodějům šanci!
Mějte své věci neustále pod kontrolou!

Doporučení policie k předcházení krádeží, či minimalizace následků:

  • Peníze, doklady i klíče noste v příruční uzavřené tašce nebo kabelce vždy odděleně. Berte si jen tolik peněz, kolik skutečně potřebujete. Využívejte bezhotovostní platební styk
  • Peněženku uložte na dno nebo do spodní části kabelky nebo nákupní tašky, která je samozřejmě uzavřená zipem nebo jiným vhodným způsobem.
  • Muži, vše důležité noste v náprsních, popř. uzavíratelných kapsách, nikoli v zadních kapsách u kalhot.
  • Své příruční zavazadlo mějte stále u sebe a plně pod kontrolou. Kabelka nesená přes rameno a na zadním boku, či batoh na zádech je snadnou kořistí zručných zlodějů.
  • Vyhýbejte se návalům mnoha lidí, tlačenice nahrává zlodějům a okradení může proběhnout bez povšimnutí.
  • Kabelku nebo tašku nepokládejte v obchodech na police a nenechávejte ji v nákupním vozíku. Nikdy ji neodkládejte s oděvem v šatně kina, divadla, restaurace, ani v čekárně u lékaře či na úřadech.
  • PIN kód od platební karty mějte poznamenaný v hlavě a nikdy ne na papírku v peněžence u platební karty, či v mobilním telefonu v kabelce.
  • V případě krádeže platební karty okamžitě volejte pobočku banky, krádež oznamte a kartu zablokujte.
  • Při výběru peněz z bankomatu si hlídejte soukromí. Dávejte pozor, jestli vás někdo nesleduje příliš zblízka. Vybírání z bankomatů uvnitř bank či spořitelen je spolehlivější. Na ulici vybírejte peníze za asistence někoho, koho znáte a důvěřujete mu.
  • Nikdy se před nikým nechlubte svými úsporami nebo cennostmi, nepůjčujte cizím lidem peníze, neplaťte žádné zálohy podomním prodejcům.

Čtěte také:
Kapsáři čekají na Vaší nepozornost!

nprap. Jan Čížkovský
22. 12. 2010
 

 

vytisknout  e-mailem