Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Mějte své věci stále na očích

RAKOVNICKO – Stačí sekunda nepozornosti… 

Rakovničtí policisté pátrají po neznámém pachateli, který využil chvíle nepozornosti 58leté ženy a odcizil její taštičku s věcmi z odkládacího pultu.

K odcizení došlo 15. května v době mezi 14:30 a 14:45 hodin v obchodním domě v Rakovníku v ulici nábř. Dr. Beneše, kdy osmapadesátiletá žena odložila svou taštičku s mobilním telefonem, osobními doklady, klíči a nepřenosnou platební kartou na odkládací pult za pokladnami. Její nepozornosti využil neznámý pachatel, který volně odloženou tašku odcizil.Poškozené ženě byla způsobena škoda přesahující pět tisíc korun.

Dlouhodobým problémem nejen na Rakovnicku jsou krádeže peněženek, kabelek či tašek. Pro oběť zloděje znamená krádež nejen hmotnou škodu, ale i určitou ztrátu svého soukromí. Mnoho lidí si totiž do peněženky ukládá osobní doklady a informace o své osobě, které může pachatel dále zneužít. Právě z tohoto důvodu nemusí být krádež peněženky pro poškozeného poslední nepříjemnost. Pachatel totiž s odcizenými doklady může páchat další trestnou činnost. Velké množství osob má v peněžence uloženou také platební kartu a často i s uvedeným PIN kódem.

Mezi typická riziková místa patří hromadné obchodní domy, dopravní prostředky, avšak jakékoliv příležitosti pachatelé využijí téměř kdekoli.
Nejdůležitější je pachatelům krádeže neusnadňovat. Nikde peněženku či jiná příruční zavazadla neodkládejte. Pachatel je zvládne odcizit během okamžiku a to i v případech, že ji má poškozený ve své blízkosti. Typické jsou krádeže při placení u pokladny. Zatímco si oběť ukládá nakoupené zboží do tašek, peněženku položenou na pultu odcizí zloděj.

V případě ztráty či  odcizení proveďte okamžitou  blokaci platební karty u peněžního ústavu, který Vám  ji  vydal. Číslo na provedení blokace byste měli mít vždy u sebe. Ztrátu  či odcizení  karty hlaste neprodleně na Policii ČR.

nprap. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Rakovník
16. května 2018

vytisknout  e-mailem