Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Měl klíče od všech aut, bude je mít i od vězeňské cely?

S nadsázkou lze říci, že měl klíče od každého auta, na které si v tu chvíli vzpomněl. Štěstí mu to ale nepřineslo. Teď mu hrozí až pět let vězení. 

V závěru minulého pracovního týdne ukončili kriminalisté osmého oddělení prvního policejního obvodu řádění pomyslného fantoma. Ten, především v centru Prahy vykrádal zaparkovaná vozidla tak šetrným způsobem, že i samotní poškození měli v prvopočátku problém poznat, že se stali obětí krádeže. Šestačtyřicetiletý muž si totiž pořídil zařízení, kterým dokázal blokovat dálkové zamykání kteréhokoliv vozidla. Navíc byl poměrně „ohleduplný“. Tašku ležící na sedadlech odcizil, odešel s ní opodál, tam jí prohledal, přisvojil si vše, co mělo alespoň minimální hodnotu, a zavazadlo odnesl zpět na původní místo do auta. Takto si například vyhlédl luxusní vůz, který jeho majitel parkoval v Dlouhé ulici. Počkal si, až bude odcházející řidič auto zamykat, samozřejmě dálkově, zapnul rušičku a bylo hotovo. Poté si z auta přivlastnil celou řadu věcí v podobě spotřební elektroniky, nebo úřednických propriet, či firemních písemností. Celkově z auta odnesl věci za bezmála osmdesát tisíc korun. Kriminalisté zadokumentovali zatím čtrnáct takových případů, na základě kterých zadrženého obvinili z trestného činu krádeže. Za ten mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na pět let. S ohledem na skutečnost, že by mohl obviněný ve své protiprávní činnosti pokračovat, akceptoval příslušný soud návrh státního zástupce a na dotyčného uvalil vazbu. Samozřejmě platí, že pokud jste se někdo stal obětí takovéto záhadné, možná až nevysvětlitelné krádeže, můžete se přihlásit kriminalistům cestou linky tísňového volání 158.
A jak předejít krádeži věcí z auta? Velice jednoduše, nenechávat je tam. A pokud není zbytí, tak je mít alespoň ve vozidle uloženy tak, aby nebyly vystaveny na odiv každému, kdo kolem našeho auta prochází. Možná mnozí toto rčení považují za určité klišé, ale stále platí, že „AUTO NENÍ TREZOR!“
 
por. Mgr. Tomáš Hulan 28. 9. 2014

vytisknout  e-mailem