Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Měli zneužít hesla a herních účtů jiných osob

Ms kraj - Moravskoslezští policisté kybernetické kriminality prověřovali případy neoprávněného přístupu k počítačovému systému v souvislosti se zneužitím loterijních účtů. 

Moravskoslezští policisté kybernetické kriminality prověřovali případy neoprávněného přístupu k počítačovému systému v souvislosti se zneužitím loterijních účtů. Věc přezvali od kolegů ze Středočeského kraje, kteří přijali prvotní oznámení od jedné z poškozených společností. Ta řešila reklamace svých klientů, ze kterých vyplynulo, že neznámá osoba provádí neautorizované transakce na uživatelských kontech. Dále zjistili, že všechny případy spojuje skutečnost, že emaily, které jeho klienti používají jako přihlašovací, byly součástí dřívějších hromadných úniku dat z jiných webových stránek, než oznamovatele.

Prověřováním ze strany středočeských kolegů se zjistilo, že informace k podezřelé osobě či osobám směřují  do Moravskoslezského kraje, tak byl případ postoupen na naše krajské ředitelství.

Kriminalisté vyhodnotili všechny zjištěné a získané informace a následně v tomto období obvinili dvě osoby – 34letého muže a 28letou ženu ze spáchání přečinů podvodu,  neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněný zásah do počítačového sytému nebo nosiči informací spáchané ve formě spolupachatelství.

Obviněným je kladeno za vinu, že v období od února do srpna loňského roku v Orlové po přechozí vzájemné dohodě se záměrem získat a zneužít přístup k cizímu elektronickému účtu k vlastnímu obohacení, měli prostřednictvím internetu si obstarat přihlašovací údaje k 162 účtům poškozených a tyto využít pro svůj prospěch. Zůstatky na účtech měli prohrát v loterijních sázkách a nebo finance zde získané vybrat. Svým jednáním měli způsobit škodu ve výši přesahující 400 tisíc korun. Obviněným v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až do výše pěti let. Muž je nyní ve výkonu trestu za obdobnou trestnou činnost.  

V této souvislosti upozorňujeme, aby uživatele internetových služeb, kde je potřeba přihlášení, neměli do všech služeb stejná přihlašovací hesla. Vyhnuli se krátkým a lehce odhadnutelným heslům a v případě úniku dat si hesla ihned změnili, aby nedošlo k jejich zneužití.                                               

                                                                                                                                                                 mjr. Bc. Pavla Jiroušková

                                                                                                                                                                  22. října 2024

vytisknout  e-mailem