Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Měnila identity, aby zmátla policii

Cizinka z Ukrajiny si opakovaně změnila identitu, aby zakryla svůj ilegální pobyt v Česku 

Dne 23.8.2008 jihlavští policisté umístili do protialkoholní záchytné stanice ženu bez dokladů, zřejmě cizinku, s hladinou alkoholu 2,88 promile.
 
Následující den, po vystřízlivění si ženu převzali policisté z inspektorátu cizinecké policie Jihlava ke ztotožnění. Žena uvedla, že je z Ukrajiny a že svůj cestovní doklad má na ubytovně. Vzhledem k tomu, že byla v důsledku předešlé silné podnapilosti dezorientována, nebyla schopna ani na několikátý pokus říci přesně své jméno, datum narození ani určit místo svého pobytu v Jihlavě
 
Nezbývalo než vzít na pomoc techniku. Policisté ženu podrobili srovnání s databází otisků prstů. Nedaktyloskopuje se každý cizinec, ale pouze ten, který má problémy se zákonem o pobytu cizinců a žadatelé o azyl v zemích EU, nebylo tedy jisté, zda toto srovnání přispěje ke ztotožnění.
 
Za několik minut databáze vydala neklamnou informaci, že jde o pětatřicetiletou ženu z Ukrajiny. Už v minulosti se pokusila dvakrát obelstít cizineckou polici tím, že si změnila identitu a nejen to. V České republice se s přestávkami zdržovala od roku 2002, nedodržovala podmínky pobytu stanovené vízem a nelegálně pobývala na našem území. Za její prohřešky má pobyt na našem území zakázán až do roku 2010.
 
Cizinka byla zadržena pro trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí a ve zkráceném přípravném trestním řízení bude předána soudu.
 
komisař Roman Pittner
mluvčí ObŘ SCP Brno

vytisknout  e-mailem