Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Cena nejlepší praxe 2008

Celostátní úspěch ostravských policistů 

Městské ředitelství Policie ČR Ostrava slaví celostátní úspěch. Dne 5.11.2008 převzal ředitel plk. Mgr. Tomáš Landsfeld cenu za druhé místo v celostátní policejní soutěži  “Cena nejlepší praxe”.

Ostravští policisté “zabodovali” s projektem “Vem si mě”. Ostravané si vzpomenou na projekt, jehož hlavním cílem byla eliminace krádeží věcí z vozidel. Policisté, spolu se strážníky Městské policie Ostrava a studenty ostravské střední odborné školy ochrany osob a majetku, umísťovali na zaparkovaná vozidla u větších nákupních center v Ostravě,  modré visačky “vem si mě”. Policisté označili na visačkách předměty, které majitel ve vozidle “zapomněl”, a “pobízel” tak zloděje k jejich “nekalým” činnostem. Pokud ve vozidle majitel “nevystavoval” lákadla v podobě notebooků, kabelek, zavazadel a mnoha dalších věcí, bylo vozidlo označeno stejnou visačkou s heslem konstatujícím tuto skutečnost. Vozidla na parkovištích byla vizuálně stejně označena, nesloužila jako v minulosti u obdobných akcí, k rychlejší orientaci pachatelů (byla totiž označována pouze vozidla, ve kterých se věci nacházely). Další, neméně podstatnou součástí projektu, bylo začlenění specializovaného týmu E2 (auta). Kriminalisté prověřující natipovaná místa byli extrémně úspěšní, zadrželi dvakrát více pachatelů této protiprávní činnosti, než obvykle.


Významnou měrou nám pomohla mediální kampaň a kontroverzní heslo “vem si mě”. Setkávali jsme se s udivenými reakcemi, lidé o hesle diskutovali a uvědomovali si část své zodpovědnosti za majetek. Není reálné, aby na každém místě Ostravy hlídkoval policista 24hodin denně. Setkali jsme se i s případy, kdy díky mediální kampani, svědci oznamovali případy krádeží. Podařilo se eliminovat lhostejnost ke svému okolí a majetku druhých. V období, kdy akce probíhala, od dubna do června 2008, se podařilo snížit počet trestných činů krádeží věcí z vozidel na polovinu! Krátký časový interval, ve kterém bylo poklesu dosaženo, je u této trestné činnosti unikátní.


Autorem úspěšného ostravského projektu, který byl žádán i do ostatních služebních teritorií, je plk. Mgr. Tomáš Landsfeld. Členové autorského týmu jsou také pplk. Mgr. Radovan Vojta, npor. Mgr. Radim Šaněk, kpt. Mgr. Aleš Viktorín, por. Bc. Gabriela Holčáková, por. Bc. Jaroslav Suchý, por. Ing. Rostislav Naivert, por. Ing. Tomáš Vláčiha, nprap. Mgr. Kateřina Šimaková, nprap. Bc. Petr Svoboda. Všichni zúčastnění převzali v prostorách správy hlavního města Prahy certifikát, vlastnoručně podepsaný birg. gen. Mgr. Oldřichem Martinů. Uniformy vítězů bude také zdobit stužka.


Ostravští policisté tak potvrdili svou extrémní úspěšnost. V loňském roce v této celostátní policejní soutěži “Ceny nejlepší praxe” dokonce zvítězili.
Z Prahy jsme neodjížděli “s prázdnou”. Převzali jsme též certifikát za další úspěšný ostravský projekt “společně proti kriminalitě”, který probíhal v předvánočním čase roku 2007, a pokračoval do února roku 2008. Policisté s mobilním informačním stánkem navštěvovali obchodní centra v Ostravě a  vedli s občany dialog na různá témata. Zásadní význam mělo promítnutí obrazových záznamů krádeží kabelek z nákupních vozíků či věcí z automobilů. Ostravané byli “šokováni” svou lehkomyslní a skutečností, že bezmyšlenkoviě nechávají své věci bez dozoru. Dokonce nás “podezírali”, že se nejedná o záběry z míst činů, ale že jde o “nahrané”, fiktivní záznamy. Všichni zúčastnění pak konstatovali, že si své věci budou lépe “hlídat”. I tento projekt výrazně snížil “bagatelní” trestnou činnost v obchodních centrech.


Tiskovou zprávu doplníme také o kolegy, kteří se umístili se svými projekty na prvním a třetím stupínku. Vítězem letošního ročníku “Ceny nejlepší praxe” jsou policisté správy hlavního města Prahy s projektem – mobilní trest. Projekt řeší efektivní potrestání fotbalových “násilníků” přímo na stadionech při utkáních. Na třetím místě se umístila preventivně informační skupina Policejního prezídia ČR s preventivním projektem “zebra se za tebe nerozhlédne”. Ostravským policistům se tak jako jediným podařilo “proniknout” mezi pražské vítěze.


Letošní ročník “Ceny nejlepší praxe” byl již třetím v historii této soutěže. Závěrem se sluší dodat, že plk. Mgr. Tomáš Landsfeld, předal v Praze do rukou ředitele nadace policistů a hasičů PhDr. Vladimíra Šutery,  šek na finanční částku ve výši 5000 korun.

Fotogalerie zde

vytisknout  e-mailem