Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Kuzma je opět zde!

MŘP Ostrava - Již třetím rokem budou ostravští policisté pořádat kurz zodpovědného majitele městského psa.  

Nepřibíhá na přivolání, neumí chodit u nohy, napadá jiné psy, plachý vůči lidem, skáče na děti, doma poslouchá, mimo domov je téměř

výcvik.JPGvýcvik.JPG
neovladatelný...nejčastěji s těmito důvody docházeli v předešlých letech mladí psovodi do Kuzmy (kurzu zodpovědného majitele městského psa) a výsledky jsou znát. Největší pokrok udělala sympatická desetiletá Natálie s fenkou šarplaninského pasteveckého psa Nelou. Na začátku kurzu Nela svou paničku vůbec neposlouchala, nevnímala, tahala ji po cvičáku. I když ji Nela dávala pořádně zabrat, Natálka to v žádném případě nevzdala a na konci kurzu mohla slavit úspěch. Nela uměla pěkně chodit na vodítku, nenapadala další psy, zůstala na místě, kde ji panička odložila. Naučila se také další povely sednout a lehnout, ale hlavně na zavolání přijít ke své paničce. Natálka kromě certifikátu o absolvování kurzu, dostala  diplom pro nejstatečnější kuzmačku. 
Další pokrok byl u Davida a jeho zlatého retrievera  Peggy. David svého psa měl moc rád, ale neuměl s ním komunikovat. Retriever neposlouchal a David nevěděl, jak správně svého psa „ovládat“. V kurzu se naučil, jak správně používat intonaci hlasu a hlavně kdy a jaké povely dávat svému mazlíčkovi.

Tento kurz si neklade za cíl jakkoli suplovat činnost kynologických klubů, jichž na území města Ostravy působí několik.  Úkolem kurzu bude naučit majitele psa porozumět psychice svého zvířete. Na tomto základě pak dovést tento „tým“ k souhře, vedoucí ke spolehlivé ovladatelnosti psa v běžném městském provozu. Dále také ke schopnosti anticipovat reakce zvířete v nejrůznějších denních situacích a dokázat na ně adekvátně reagovat. Absolvent kurzu by se měl profilovat jako „pejskař“, který:
- si plně uvědomuje zodpovědnost za svého psa
- chová se ohleduplně ke svému okolí
- je schopen samostatně hledat řešení vznikajících problémových prvků v chování svého psa (tímto předcházet konfliktním situacím)

Náplní kurzu je nejen teoretická příprava např. základy etologie a psychologie psa ve vztahu k životu s člověkem, využití motivace při zvládnutí psa, pes a paragrafy, seznámení se s prací policejních kynologů, základy první pomoci u psů, ale i praktický výcvik zejména nácvik ovladatelnosti psa za pohybu a na místě, chůze u nohy v běžných situacích, nácvik přivolání psa v různých situacích i za působení rušivých vlivů, odstraňování problémů nesprávné socializace vůči jiným zvířatům či lidem, návyk na pohyb mezi jinými psy a ve skupině osob při zachování plné poslušnost atd. Bonusem pro účastníky kurzu bude exkurze na pracovišti pachové identifikace. Každý kurz je ukončen přezkoušením jednotlivých frekventantů a jejich psů. V případě vyhovění stanovených podmínkám je účastníkům předán certifikát absolventa. Pro nejúspěšnější se naskytne možnost předvést své umění se psem společně na ukázkách služebních kynologů např. u příležitosti konání Dne Policie 12. června 2011 na Slezskoostravském hradě.

S individuálním přístupem kurzy povedou nejen zkušení kynologové z řad policistů, ale nápomocni jim budou i asistenti (absolventi z

Petra a Jenny.jpgPetra a Jenny.jpg
minulých kurzů).  Mezi asistenty patří mimo jiné i Petra s fenkou německého ovčáka Jenny. Obě absolvovaly první jarní kurz v roce 2009. U Jenny byla avizovány agresivita vůči malým plemenům a nemožnost jejího přivolání v přítomnosti jiných psů. Fenka v průběhu kurzu prošla resocializačním procesem. Petra se zevrubně seznámila se zásadami postupu při problémovém chování zvířete a předcházení kritickým situacím. Po absolvování kurzu veškerá agresivita vůči malým psům vymizela. Přivolání je 100% i ve skupině hrajících si psů. Během kurzu projevila Petra hlubší zájem o kynologii, zejména o specializaci záchranářské kynologie. Předaly se jí základní informace o výcviku tohoto druhu a vzhledem k jejímu přetrvávajícímu zájmu byla nakontaktována na členy ostravské pobočky Záchranné brigády kynologů Moravskoslezského kraje. Nejprve byla  oficiální čekatelkou na členství v Záchranné brigádě kynologů, přičemž se již účastnila speciálních výcviků. Nyní je již právoplatnou členkou. Na Kuzmu však nezapomíná a ráda bude nápomocna i budoucím „kuzmákům“.
Na tomto názorném příkladě můžeme poukázat na to, že  si rodiče mohou ověřit, zda jejich ratolest má hlubší a trvalý zájem o kynologii. Z „kuzmáků“ se stala prima parta, která spolu tráví svůj volný čas na různých společných akcích. Vše si domlouvají na internetových stránkách www.kuzma.wbs.cz , které si z vlastní iniciativy založili.

Kurz bude realizován ve sportovním areálu Ostrava Hulváky, ve dvou dvouměsíčních kurzech:
- od 19. 4. 2011 do 28. 6. 2011 (zahájení bude dne 16. 4. 2011)  - kurz je již zcela obsazen
- od 6. 9. 2011 do 25. 10. 2011 vždy jednou týdně v úterý odpoledne od 16:00 hod. do 17:30 hod. pro kurz zahájený v dubnu a od 15:30 hod. do 17:00 hod. pro kurz zahájený v září. - v tomto kurzu jsou ještě volná místa

Přihlásit se mohou všichni ve věku 12 – 18 let. Kurz je pořádán zdarma. Z důvodu individuálního přístupu je kapacita každého běhu omezena. V případě překročení kapacity na daný termín, můžete být přeřazen na jiný. Řádně vyplněnou přihlášku zašlete nejpozději do 25. března 2011 na adresu:
Policie České republiky
Krajské ředitelství Moravskoslezského kraje
Městské ředitelství Ostrava
30. dubna 24
721 29 Ostrava

přihláška zde

Případné dotazy sdělte emailem: pvisova@mvcr.cz nebo se dotazujte telefonicky 974 725 239 (organizační záležitosti) 974 725 294 (kynologická tématika). Bližší informace naleznete na internetových stránkách www.policie.cz .

  

vytisknout  e-mailem